Nema sukoba Tabakovićeve i Dinkića

Izvor: B92, 07.Sep.2012, 09:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema sukoba Tabakovićeve i Dinkića

Beograd -- Kako saznaje B92, nema sukoba između guvernerke NBS Jorgovanke Tabaković i ministra finansija Mlađana Dinkića oko imenovanja viceguvernera i članova Saveta NBS.

Naime, poslanički klub Ujedinjenih regiona Srbije smatra da je bolje da na istoj sednici parlamenta bude donet novi Statut NBS i da se tada, u skladu sa zakonom, izvrše imenovanja svih viceguvernera i članova Saveta NBS.

Za sada je stigao predlog samo za tri kandidata za viceguvernere. Sednica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će svakako biti održana kada predlog bude kompletiran, a krajnji rok je 90 dana od dana donošenja Zakona o NBS.

URS je to predložio samo kao rešenje, kako se ne bi u kratkom roku sednica Skupštine dva puta sazivala, a odluku će doneti lideri vladajuće koalicije.

Jorgovanka Tabaković će kasnije danas održati konferenciju za štampu na kojoj će, između ostalog, odgovarati na ova i slična novinarska pitanja. Šef poslaničke grupe Ujedinjenih regiona Srbije Vladimir Ilić demantovao je da unutar vladajuće koaliciji postoji sukob po pitanju izbora tri viceguvernera koje je predložila guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković "Nema ni govora o bilo kakvim ucenama i nesporazumima izmedju koalicionih partnera oko izbora viceguvernera", rekao je Ilić za Tanjug.

On je potvrdio da je do odlaganja odluke o njihovom imenovanju došlo na inicijativu poslaničke grupe URS, ali, ističe, ne zbog neslaganja, već iz potpuno praktičnih razloga, jer je racionalnije da se na istoj sednici parlamenta izglasaju i članovi Saveta NBS.

"Želimo da budemo efikasniji i da smanjimo troškove Narodne skupštine i zbog toga je bolje na jednoj sednici obaviti izbor ne samo tri viceguvernera koje predlaže guverner NBS, već i članove Saveta NBS koji se, prema zakonu, biraju na osnovu predloga skupštinskog Odbor za finansije", kazao je Ilić.

Prema njegovim rečima, realno je očekivati da se izbor viceguvernera i članova Saveta NBS obavi najkasnije do kraja oktobra, ali je on uveren da bi se to moglo dogoditi i znatno ranije.
Pogledaj vesti o: Mlađan Dinkić

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.