Manje ministarstava u Vladi?

Izvor: B92, Tanjug, 25.Mar.2009, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manje ministarstava u Vladi?

Beograd -- Vlada Srbije razmatra smanjenje broja ministarstava kao vid štednje. Demokratska stranka i G17 plus počeli pregovore, ali bez Socijalističke partije Srbije.

Sastanak predstavnika stranke G17 i DS-a, na kojem su razgovarali o ovom predlogu, već je održan, ali socijalisti nisu bili pozvani, povrdila je šefica poslaničke grupe G17 u Skupštini Suzana Grubješić. Iako nisu bili na dogovoru s koalicionim partnerima, socijalisti su već sačinili plan prema kome bi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se štedelo tako što bi Mlađanu Dinkiću uzeli tri ministarstva.

Broj ministara za okruglim stolom kraj premijera Mirka Cvetkovića počeće da se smanjuje. Demokrate i G17 već su razmatrali tu ideju, ali konkretnih rešenja još nema.

Šefica poslaničke grupe G17 plus Suzana Grubješić potvrdila je da su predstavnici te stranke i DS-a održali sastanak na kojem je razmatrana mogućnost smanjivanja broja ministarstva u Vladi, ali da nije postignut nikakav konkretan dogovor.

Grubješićeva je rekla da se mora imati u vidu da Srbija ima najglomazniju vladu u regionu i da, ukoliko se želi pokazati spremnost da se uhvati u koštac sa posledicama svetske ekonomske krize, Vlada mora da krene od sebe.

Ona je navela da G17 podržava tu ideju, iako još nema konkretnog dogovora koja su to ministarstva koja bi se ukinula, a koja spojila.

Šefica poslaničke grupe Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija rekla je da nema informaciju o sastanku predstavnika DS i G17 plus, ali da treba podržati svaku ideja o smanjenju javne potrošnje i da "uvek postoji prostor za racionalizaciju".

Nada Kolundžija je, međutim, rekla i da "parlament nije upućen u to i da od Vlade, koja je na potezu, treba očekivati predloge".

"Neke oblasti su potrebne, ali to ne znači da su za njih potrebna i ministarstva. One mogu da budu spojene u jedno ministarstvo i tu postoji prostor za razmišljanje. Međutim, neka ministarstva se ne mogu ukinuti ni spajati, kao na primer ministarstvo policije, pravde, odbrane...", rekla je Nada Kolundžija.

Koalicioni partner u vladajućoj većini, Socijalistička partija Srbije, takođe nije imala informaciju o razgovorima.

Šef poslaničkog kluba SPS-JS Branko Ružić rekao je da SPS nije protiv racionalizacije i da, "po prirodi stvari, Ministarstvo za NIP i telekomunikacije mogu da se pripoje Ministarstvu infrastrukture, a Ministarstvo omladine i sporta Ministarstvu prosvete".

Ružić je naveo da ne vidi kako bi moglo da bude ukinuto, na primer, Ministarstvo energetike ili Ministarstvo unutrašnjih poslova.

On je rekao i da za SPS nije prihvatljiva ideja da se ukine potpredsedničko mesto Jovana Krkobabića, koji je resorno zadužen za socijalna pitanja, jer smatra da u tom slučaju ne bi mogli da se postignu adekvatni efekti na tom polju.

Podsetimo, broj ministarstava prethodnih kabineta iz Nemanjine stalno se povećavao.

Aktuelna vlada ima 25 ministarstava - 12 je u rukama demokrata, šest ima G17 , četiri socijalisti, a po jedan SPO, SDA i SDP.

Prema evropskim standardima, 15 je optimalan broj ministarstava za države koje imaju oko 10 miliona stanovnika, kao što je slučaj sa Srbijom.

"Nije velika ušteda, ali jeste poruka"

Državni sekretar Ministarstva finansija Slobodan Ilić, međutim, kaže da smanjenje broja ministarstava u Srbiji ne predstavlja značajnu uštedu u budžetu, ali dodaje da bi to bila ozbiljna poruka Vlade o smanjenju broja zaposlenih i u drugim sektorima.

"S obzirom na budžetsku uštedu koju imamo, smanjenje broja ministarstava ne bi predstavljalo značajnu uštedu, ali bi to bila ozbiljna poruka Vlade koja daje odgovarajući kredibilitet i za smanjenje broja zaposlenih u lokalnim samoupravama, javnim preduzećima i kod privatnika", kazao je on gostujući u emisiji B92 Kažiprst.

Ilić je naveo i da su pregovori s Međunarodnim monetarnim fondom veoma teški. "Pregovori sa MMF-om još traju i oni su teški i u normalnim okolnostima, a još više u vreme ekononomske krize", kazao je on.

Opozicija: Demagoške najave

Predstavnici opozicionih stranaka u parlamentu Srbije ocenili su danas da je Vlada preglomazna i da prostora za uštedu uvek ima, ali da je ideja o smanjenju broja ministarstava demagogija i obmana građana merama koje nisu efikasne.

Šef poslaničkog kluba DSS-a Miloš Aligrudić je eventualno smanjenje broja ministarstava ocenio kao demagoški potez, jer bi to značilo "uštedu na petnaestak službenika i državnih činovnika koji više ne bi dobijali platu, nego bi radili nešto drugo".

"To je još jedna od demagoških floskula vlasti koja ne zna šta će da radi u vremenu krize. Relativna stvar je da li država ima mnogo ministarstava, broj državnih poslova se ne može smanjiti, bez obzira da li ćete ih prebaciti u jedno ministarstvo", kazao je Aligrudić.

Šef poslaničkog kluba LDP-a Čedomir Jovanović rekao je da bi bilo dobro da Vlada odustane od "jeftinog marketinga koji ima skupe posledice", jer "niko razuman ne prepoznaje bilo kakav smisao u činjenici da se umesto dva nesposobna ministarstva dobije jedno super nesposobno".

On je naveo da država mora da se suoči sa suštinskim reformama koje su zaustavljene ubistvom premijera Zorana Đinđića.

Jovanović predlaže promenu poreske politike kroz liberalizaciju i smanjenje opterećenja kojima je privreda izložena, kao i smanjenje troškova.

Šef poslaničkog kluba SRS-a Dragan Todorović je, komentarišući ideju da se smanje ministarstva, rekao da "u ovoj državi postoji mogućnost da građane zadesi sve".

On je umesto odgovora rekao da je "teror koji sprovodi gradonačelnik Beograda nezapamćen, jer građani dobiju račune za navodne dugove od 1999. na ovamao".

"Građanima su stigla obaveštenja da duguju toliko i toliko, bez bilo kakvih dokaza. Pozivam građane Beograda da ne plaćaju račun. Po Zakonu o obiligacionim odnosima, svi računi koji su zastareli preko godinu dana, ne moraju da se plate", rekao je Todorović.

Šef poslaničkog kluba "Napred Srbijo" Tomislav Nikolić smatra da "šta god da Vlada uradi, nije dobro".

"Potrebni su nam izbori, a ne smanjivanje broja ministarstava", rekao je Nikolić.

Na opasku da je, kada je formirana Vlada, kritikovao što je preglomazna, a sada ne podržava smanjenje broja ministarstva, Nikolić je kazao da je smanjenje broja ministarstava demagogija na kojoj se neće uštedeti.

On je precizirao da predlog nije video, da to mora da bude novi predlog Zakona o vladi, o kojem se moraju izjasniti poslanici.

"Nisam rekao da sam protiv smanjenja ministarstava, ali sam protiv da me Vlada obmanjuje merama koje uopšte nisu efikasne", kazao je Nikolić.

Štampa: Čeka se povratak Tadića

Na sastanku vrha Demokratske stranke i G17 plus odlučeno je da se u cilju štednje smanji broj ministarstava u Vladi Srbije, pišu beogradski dnevni listovi.

Prema izvorima "Večernjih novosti”, čeka se još samo pristanak socijalista, dok "Blic” piše da je od SPS-a dobijena načelna saglasnost za tu ideju, a da će konačan dogovor biti postignut na sastanku lidera triju stranaka po povratku predsednika Borisa Tadića iz Njujorka.

Razmišlja se o dvema varijantama - da se broj ministarstava smanji sa 25 na 20 ili čak na 15. Smanjivanje broja ministarstava bilo bi izvedeno u skladu sa koalicionim dogovorom o podeli resora.

Broj ministarstava smanjivao bi se tako što bi se po dva ili više resora spajala u jedan.

Preliminarni dogovor je da se demokrate odreknu tri resora, a G17 plus i SPS po jednog. Drugi predlog je da se demokrate odreknu šest resora, a G17 plus i SPS po dva, čime bi broj ministarstava bio smanjen za deset i sveden na, kako kažu eksperti, optimalan broj od 15.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Manje ministara u Vladi Srbije

Izvor: Blic, 25.Mar.2009

Na sastanku vrha Demokratske stranke i G17 plus juče je odlučeno da se u cilju štednje smanji broj ministarstava u Vladi Srbije, saznaje „Blic” iz izvora u DS, i to proporcionalno prema učešću koalicionih partnera u vlasti.....Razmišlja se o dve varijante - da se broj ministarstava...

Nastavak na Blic...

Manje ministarstava u Vladi?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Mar.2009

BEOGRAD - Na sastanku vrha Demokratske stranke i G17 plus odlučeno je da se u cilju štednje smanji broj ministarstava u Vladi Srbije, pišu neki dnevni listovi...Razmišlja se o dvema varijantama - da se broj ministarstava smanji sa 25 na 20 ili čak na 15...Smanjivanje broja ministarstava bilo bi...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Vlada razmatra ideju o smanjenju broja ministarstava

Izvor: RTS, 25.Mar.2009

Najavljeno smanjenje broja ministarstva u Vladi Srbije da bi se uštedeo novac. U opticaju dva predloga. Jedan predviđa smanjenje broja ministarstava sa 25 na 20, a druga opcija je da partneri dupliraju broj resora kojih se odriču. Čeka se povratak predsednika Borisa Tadića iz Njujorka, pa da lideri...

Nastavak na RTS...

Čeka se odluka socijalista

Izvor: Danas, 25.Mar.2009

U okviru paketa mera za smanjenje troškova državnog aparata mogao bi uskoro da bude smanjen i kabinet srpskog premijera Mirka Cvetkovića. Tokom vikenda održan je naime sastanak predstavnika Demokratske stranke i G17 plus na kome je postignut načelni dogovor o smanjenju broja ministarstava.

Nastavak na Danas...

Šminka

Izvor: Kurir, 26.Mar.2009, 07:37

BEOGRAD - Najava smanjenja broja ministarstava sa sadašnjih 25 na 20 ili čak 15 predstavlja najobičniji kozmetički zahvat, jer nikakvog stvarnog smanjenja broja ljudi koji rade u tim ministarstvima neće biti. Šef poslaničke grupe G17 plus Suzana Grubješić potvrdila je juče da je održan sastanak...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.