Kafica za novinare

Izvor: Blic, 31.Mar.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kafica za novinare

Pre neko veče probudio sam se okupan znojem. Sanjao sam da sam mlad novinar i da me je urednik poslao u posetu skromnom domu Mlađana Dinkića. Nisam znao da li da opisujem jastučiće na trosedu, izbor slika na zidovima, kvalitet ponuđene kafe, ali sam najmanje znao čemu služi opsivanje poznatog. Da, porodica Dinkić živi u skromnom novobeogradskom dvosobnom stanu.



S druge strane, možda >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ministar više voli pare nego kvadrate, možda je demonstracija skromnosti prikrivanje neke druge vrste alavosti. Onda sam se onako bunovan dosetio da su raspisani izbori, okrenuo se na drugu stranu i mirno nastavio da spavam.

Još od one vile na Ženevskom jezeru politički konkurenti, u nedostatku dobre poreske i antikorupcijske politike, vode svoje istrage i manje-više lažu o svojim protivnicima, dopisujući im nule na bankovnim računima. Onda slede kontraoptužbe i tako se nikad ne zatvara krug prebrojavanja tuđih gaća.

Uzmimo za primer pokojnog Nenada Bogdanovića. Kurirskom poštom stigla je dojava o silnim milionima na računima u njegovoj ostavštini. Odmah je presovana u novinama. Ali je stvar postala politički interesantna tek kad ju je objavila „Politika", sumu ubedljivo demantovali Bogdanovićevi naslednici, a predsednik države počeo da se dopisuje oko te teme s glavnom urednicom pomenutih novina.

„Politika" je jasno istakla da je iznos preuzela iz presovane kurirske dojave, ali je cenjeni komentator tog jutarnjeg lista svoj tekst o koruptivnoj vlasti započeo konstatacijom: „Prekjuče je 'Politika’ objavila..." Tako bajke o vilama na jezerima postaju stvarnosna proza.

S druge strane, jedan broj Koštunici nenaklonjenih komentatora sve više potura tezu da je ovaj mentalno oboleo. Na spekulacije o slabom zdravstvenom stanju, Boris Tadić je odgovorio obelodanjivanjem medicinskog kartona. Šta treba da uradi Koštunica? Donese potvrdu iz Palmotićeve...

Nekako se smatra da je u predizbornim kampanjama laganje dozvoljeno. A nekima se čini i da je poželjno. Inače, niski profesionalni standardi padaju proporcionalno približavanju izbornog dana, pa ćemo se još svega naslušati i nagledati.

Vladimir Popović, zvani Beba, u permanentnom preizbornom grču još od 2003. godine, satanizujući srpske medije izjavio je tu nedavno za jedan bosanski nedeljnik da sam ja, Dragoljub Žarković, prodao Miroslavu Miškoviću štampariju. Otkud meni štamparija? I šta će Miškoviću štamparija?

Možda ću i ja da pozovem novinare na kafu...

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.