G17 izjednačen sa socijalistima!

Izvor: S media, 06.Mar.2011, 00:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

G17 izjednačen sa socijalistima!

Koalicioni sporazum kojim je napravljena Vlada Srbije više ne postoji! Posle velikih pritisaka, Mlađan Dinkić je pristao da se odrekne još jednog ministra - Jasne Matić, pa će G17 Plus u rekonstruisanom kabinetu imati samo četiri resora, umesto dosadašnjih šest.Kako bi Mlađan Dinkić ovu odluku lakše prihvatio, pronađeno je rešenje >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << da on postavi novog potpredsednika Vlade za privredu i regionalni razvoj

Ovo praktično znači da je G17 Plus po zastupljenosti na najodgovornijim funkcijama sada izjednačen sa listom SPS-JS-PUPS. Naime, i jedni i drugi sada imaju po pet fotelja - G17 četiri ministra i potpredsednika Vlade, a SPS tri resora, potpredsedničko mesto i poziciju predsednika Skupštine Srbije.

I Berluskoni urgirao za Škundrića

Iz vrha SPS-a saznajemo da je čak i italijanski premijer Silvio Berluskoni urgirao da Škundrić ipak ostane ministar energetike. Razlog za to je što Škundrić već duže vreme radi na poboljšanju ekonomskih odnosa Italije i Srbije, a sa Klaudiom Skajolom, ministrom za ekonomski razvoj Italije, u Beogradu je potpisao međuvladin sporazum o energetskoj saradnji dve zemlje. Italijani su se uplašili da će ugovorena saradnja o izgradnji hidrocentrala na Ibru i Drini sklanjanjem Škundrića pasti u vodu.

Kako bi Dinkić ovu odluku lakše prihvatio, pronađeno je rešenje da on postavi novog potpredsednika Vlade za privredu i regionalni razvoj. To, međutim, neće biti Predrag Marković, kako su poslednjih dana spekulisali pojedini mediji, potvrđeno je Prešu u vrhu G17 Plus, već neko od drugih stranačkih prvaka, ali o tome Dinkić još definitivno nije odlučio.

Predrag Marković će, kako je naš list već pisao, preuzeti ministarstvo koje sada objedinjuje kulturu, medije i informacione tehnologije. Ministarka telekomunikacija Jasna Matić u novom ministarstvu biće na mestu državnog sekretara.

- G17 se definitivno odriče još jedne ministarske fotelje kako bi se sačuvala koalicija. Pristali smo da Jasna Matić i Nebojša Bradić izgube funkcije i da se njihovi resori spoje u jedan koji će voditi Predrag Marković. Spojene resore ministarstva ekonomije i NIP-a, u kojima su ostavke podneli Mlađan Dinkić i Verica Kalanović, vodiće dosadašnji državni sekretar Ministarstva ekonomije Nebojša Ćirić. Tako da će G17 umesto šest ministarskih funkcija, koje nam pripadaju po koalicionom dogovoru, u novoj Vladi imati samo četiri fotelje - ističu u u ovoj partiji.

Iako se Dinkić prilikom podnošenja ostavke na mesto ministra ekonomije odrekao i potpredsedničkog mesta, to mesto je, ipak, vraćeno stranci, tako da će G17 nastaviti da kontroliše privredu i ekonomiju.

U definitivnom zatvaranju priče oko rekonstrukcije Vlade najteže ide oko izbora novog ministra zdravlja.

- Mi stojimo iza našeg kandidata Zorana Stankovića i tvrdimo da nas niko od stranih ambasadora ne pritiska. Nema razloga da menjamo odluku, jer tvrdnje da su se strane diplomate usprotivile našem izboru zbog nekadašnje saradnje Stankovića sa Ratkom Mladićem nisu tačne. Nikakvih pritisaka na Dinkića do sada nije bilo - tvrde iz G17 za Preš.

I dok G17 demantuje da su se Amerikanci, Nemci i Englezi usprotivili izboru njihovog kandidata Zorana Stankovića za ministra zdravlja, Preš u vrhu SPS-a saznaje da su pored Rusije i Italija i Kanada ozbiljno urgirale kako bi Petar Škundrić, od kog su se socijalisti već oprostili, zadržao fotelju ministra rudarstva i energetike.

Lider SPS-a Ivica Dačić već je kazao da će resor energetike biti pripojen Ministarstvu infrastrukture i da će njime ubuduće rukovoditi Milutin Mrkonjić. On je naglasio da takvo rešenje ne znači da SPS ima loše mišljenje o Škundriću, ali da ta stranka ne želi da bude prepreka rekonstrukciji Vlade.

Novi odnos u koaliciji

SPS-JS-PUPS (15 poslanika)

- Ivica Dačić - zamenik premijera, unutrašnji poslovi

- Žarko Obradović - prosveta i nauka

- Milutin Mrkonjić ili Petar Škundrić - infrastruktura i energetika

- Jovan Krkobabić - potpredsednik Vlade

- Slavica Đukić-Dejanović - predsednica Skupštine

G17 Plus (24 poslanika)

- ? - potpredsednik Vlade

- Nebojša Ćirić privreda i regioni

- Predrag Marković kultura, mediji, informacione tehnologije

- Snežana Marković - Samardžić - sport i omladina

- Zoran Stanković (?) zdravstvo

Iz kanadske ambasade u Srbiji su uputili kritike na odluku SPS-a o smeni Škundrića, dok je pre tri dana ambasador Rusije Aleksandar Konuzin na sastanku sa Dačićem takođe negodovao zbog ove odluke. Još konkretnija poruka samo dan posle sastanka Konuzin-Dačić stigla je iz samog vrha Ruske Federacije lideru SPS-a. Izraženo je nezadovoljstvo što se zbog rekonstrukcije Vlade žrtvuje čovek kog ta svetska sila vidi kao najvećeg garanta za poštovanje gasnog sporazuma dve zemlje.

Škundrić neće u Kinu

Kako nam je rečeno u SPS-u, Škundrić je odbacio kompenzacijsku ponudu da sa ministarske funkcije pređe na mesto ambasadora Srbije u Kini. Posle urgiranja svetskih sila, socijalisti, koji samo što su se ponadali da je sa mukama oko rekonstrukcije gotovo, ponovo su se našli u nedoumici, jer sada opet razmatraju mogućnost da Škundrić ipak ostane prvi čovek energetike.

Da priča o rekonstrukciji Vlade ipak nije gotova, nagoveštavaju nove informacije iz Demokratske stranke. Najjača stranka je precrtala ministarske funkcije Bogoljuba Šijakovića, Svetozara Čiplića, Slobodana Milosavljevića i, kao najveće iznenađenje, Diane Dragutinović, ali govori se o još jednom velikom iznenađenju koje se sprema. Za sada se, međutim, ne zna šta bi to moglo biti.

(P R E S S)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.