Dug za lekove na rate

Izvor: RTS, 31.Okt.2012, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dug za lekove na rate

Postojeća dugovanja farmaceutskim kućama Vlada je spremna da pretvori u javni dug, a da se prozvođačima u naredne tri godine, počev od 2013. godine, kvartalno isplaćuju zaostale obaveze, saopšteno je posle sastanka ministara zdravlja i finansija sa predstavnicima farmaceutskih kuća.

Vlada Srbije je spremna da dug farmaceutskim kompanijama pretvori u javni dug i da te obaveze ispalati u naredne tri godine, počev od 2013. godine, saopštilo je Ministarstvo finansija i privrede.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Dug bi bio isplaćen u ratama kvartalno, navodi se u saopštenju posle sastanka ministara finansija i zdravlja, Mlađana Dinkića i Slavice Đukić Dejanović, sa predstavnicima farmaceutskih kompanija u Srbiji.

Dogovoreno je da se zajedno usaglase dugovanje i da država dobije popust od 50 odsto za izmirivanje duga za lekove koji su isporučeni bolnicama u prethodnim godinama.

Predloženo je da se sva dugovanja Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) duža od 30 dana, a zaključno sa 31. oktobrom 2012. godine, pretvore u javni dug republike i da RFZO u narednu godinu uđe bez dugova.

Istovremeno bi, kako se navodi, bila sprovedena i reforma u finansiranju nabavke lekova i sanitetskog materijala, tako što bi se za bolnice sprovodila centralizovana javna nabavka, a apoteke bi obračunavale neto cenu lekova ka RFZO, a ne bruto iznos kao što je slučaj danas.

Ističe se da bi se takvom reformom obezbedile uštede i do 20 odsto i sprečio nastanak novih dugovanja. 

Proizvođači lekova kažu da je posle duže vremena stigao predlog da se reši pitanje starih dugova.

"Za Galeniku konačno to znači da reši probleme nelikvidnosti koji su prouzrokovani nenaplaćivanjem potraživanja od skoro 11 milijardi dinara, a to bi značilo vrlo mnogo za stabilizaciju proizvodnje, povećanje obima proizvodnje i povećanje izvoza", kaže Živomir Novaković iz "Galenike". 

Ministri Slavica Đukić Dejanović i Mlađan Dinkić istakli su da je namera države da u narednu godinu uđe sa očišćenim dugovima u zdravstvu i uvede disciplinu u budućim plaćanjima, čime bi se obezbedilo stabilno funkcionisanje zdravstvenog sektora, ali i obezbedila likvidnost u poslovanju farmaceutskog sektora.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vlada Srbije spremna da dug za lekove isplati na rate

Izvor: NaDlanu.com, 31.Okt.2012

BEOGRAD, 31. oktobra 2012. (Beta) - Vlada Srbije je spremna da dug farmaceutskim kompanijama pretvori u javni dug i da te obaveze ispalati u naredne tri godine, počev od 2013. godine, saopštilo je u sredu srpsko ministarstvo finansija i privrede... BEOGRAD, 31. oktobra 2012. (Beta) - Vlada Srbije...

Nastavak na NaDlanu.com...

Vlada Srbije spremna da dug za lekove isplati na rate

Izvor: SEEbiz.eu, 31.Okt.2012

BEOGRAD - Dug bi bio isplaćen u ratama kvartalno, navodi se u saopštenju sa sastanka ministara finansija i zdravlja, Mlađana Dinkića i Slavice Đukić Dejanović, sa predstavnicima farmaceutskih kompanija u Srbiji.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.