Đelić: Ostavka ne znači pad Vlade

Izvor: B92, 16.Feb.2011, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: Ostavka ne znači pad Vlade

Beograd -- Potpredsednik Vlade za evropske integracije Božidar Đelić izjavio da ostavka ministra ekonomije Mlađana Dinkića ne znači "ni nove izbore, ni pad Vlade".

Đelić je, u intervjuu za "Večernje novosti", rekao da će u naredne dve nedelje biti završen dogovor o rekonstrukciji vlade.

Prema njegovim rečima, tačka na priču o rekonstrukciji Vlade trebalo bi da bude stavljena u prvim danima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << marta, dodajući da će to podrazumevati pre personalne nego strukturalne promene.

Politička i ekonomska stabilnost i evropske integracije nisu ugroženi razrešenjem ministra ekonomije i regionalnog razvoja, ocenio je Đelić.

"Potez premijera je jedan krajnje demokratski čin i potpuno je očekivan posle svega što se poslednjih dana dešavalo, odnosno posle Dinkićevih istupa u javnosti. Nedopustivo je da u jednom timu igrač, ma ko on bio i ma koliko važnu poziciju imao, javno optužuje i kritikuje kapitena", rekao je potpredsednik Vlade, koji je i ministar nauke.

On nije želeo da komentariše političku taktiku G17 plus, koja je iz Vlade povukla dva svoja ministra, ističući da je najbitnije očuvati stabilnost vlade.

"Optimista sam jer su iz samog G17 plus poručili da ostaju u Vladi upravo da ne bi ugrozili reformske procese i evropski put Srbije. Očekujem da ni oko usvajanja Zakona o finansiranju političkih partija, kao ni oko zakonskog uređenja ukidanja blanko ostavki, neće biti bilo kakvih otpora unutar G17 plus, jer bi to značilo da su kočničari EU integracija", kazao je Đelić.

Kada je u pitanju rekonstrukcija Vlade, Đelić očekuje da će biti razmatrane personalne promene, a da će struktura vlade ostati ista, "jer je ovakva konfiguracija resora u prošlosti dala dobre rezultate.

Na pitanje da li aktuelna dešavanja u vladajućoj koaliciji mogu da pomere rokove za pridruživanje EU koje je Srbija postavila, Đelić je rekao da cilj ostaje nepromenjen, "a to je dobijanje statusa kandidata i datum za početak pregovora do kraja godine".

"Tajming je važan, jer će Evropska komisija, ma šta se dešavalo u Srbiji, početi da priprema mišljenje o našem napretku početkom jula", rekao je Đelić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.