Dinkić u radnoj poseti Skoplju

Izvor: S media, 02.Jun.2010, 10:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić u radnoj poseti Skoplju

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mladjan Dinkić boraviće danas u jednodnevnoj radnoj poseti Skoplju, gde će se sastati sa predsednikom Vlade Makedonije Nikolom Gruevskim i potpredsednikom vlade Vladimirom Pešavskim sa kojima će razgovarati o unapredjenju ekonomske saradnje, saopštilo je Ministarstvo ekonomije.

Trgovinu sa Makedonijom, koja je prema CEFTA sporazumu >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << u potpunosti liberalizovana, otežavaju necarinske barijere, koje se svode na komplikovane procedure na graničnim prelazima, problem priznavanja sertifikata o kvalitetu, neuskladjenost domaćih standarda i tehničke regulative sa medjunarodnim standardima kao i nedostatak adekvatne saobraćajne i druge infrastrukture, što nepovoljno utiče na srpski izvoz.

Eliminisanje ovih barijera biće jedna od tema današnjeg sastanka potpredsednika Vlade Srbije Mladjana Dinkića sa makedonskim zvaničnicima.

Ekonomska saradnja Srbije i Makedonije bazira se na robnoj razmeni, koja je na zadovoljavajućem nivou, a od juna 2006. ona se odvija bez naplate carine, i to po osnovu bilateralnog Sporazuma o slobodnoj trgovini zaključenog u oktobru 2005. godine i multilateralnog Sporazuma o slobodnoj trgovini CEFTA 2006.

Srbija godinama beleži suficit u robnoj razmeni sa Makedonijom.

U 2009. godini ukupna robna razmena Srbije i Makedonije iznosila je 663 miliona dolara, od čega je naš izvoz iznosio 429,1 miliona dolara, a uvoz 233, 9 miliona dolara.

Najveći srpski izvoznici u Makedoniju su - "US STEEL", "Svislajn", "Tetra pak", "Maxi", "Grand inžinjering", "Dijamant", "Alfa-plam", "Hip-Petrohemija", "CT Computers", "Rudarski basen Kolubara".

Najveća investicija iz Srbije u Makedoniju je grinfild ulaganje kompanije "BOMEX" u proizvodnju magnezijumskih cigli u iznosu od oko 15 miliona evra.

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Mlađan Dinkić: Završetak Koridora 10 šansa za region

Izvor: SEEbiz.eu, 02.Jun.2010

BEOGRAD - Završetak Koridora 10 je šansa ne samo za Srbiju i Makedoniju već za čitav region, rekao je potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije Mlađan Dinkić u Skoplju.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.