Dinkić traži kažnjavanje Ilića

Izvor: B92, 01.Feb.2011, 14:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić traži kažnjavanje Ilića

Beograd -- Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić najavio je da će tražiti kažnjavanje državnog sekretara Ministarstva finansija Slobodana Ilića.

On je rekao da će "najstrože kažnjavanje" Ilića tražiti zbog izjava povodom odluke da se dodele veće subvencije kompaniji "Gorenje" za izgradnju pogona u Zaječaru.

Dinkić je najavio da će kažnjavanje Ilića tražiti od premijera >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Mirka Cvetkovića.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić je na brifingu za novinare rekao da su Ilićeve ocene bile proizvoljne jer je odluka o davanju većih subvencija za otvaranje pogona u Zaječaru, nego u Valjevu, doneta na osnovu vladine uredbe prema kojoj su za nerazvijena područja predviđene duplo veće subvencije nego u ostalim krajevima Srbije.

On je naglasio da se ne radi o proizvoljnoj odluci Ministarstva ekonomije, već je rađeno na osnovu zvanične odluke Vlade Srbije.

Ministar Dinkić potpisao je 27. januara sa kompanijom "Gorenje" sporazum o izgradnji nove fabrike u Zaječaru, u kojoj će biti otvoreno 300 novih radnih mesta, a vrednost početne investicije je oko 2,9 miliona evra.

Imajući u vidu veoma tešku ekonomsku i socijalnu situaciju u tom delu Srbije, Ministarstvo ekonomije podržalo je investiciju sa po 10.000 evra po svakom novozaposlenom, odnosno sa ukupno tri miliona evra, objasnio je on.

Tim povodom državni sekretar Ilić i Dinkić razmenili su oštre međusobne kritike, optužujući jedan drugog za različite propuste i loš rad.

Ilić je tako oštro kritikovao Dinkića, optuživši ga za "otimanje" postojećih stranih investicija, sa ciljem da ih premesti u mesta gde su gradonačelnici iz njegove političke grupacije, "zbog nesposobnosti da privuče nove investitore."

Na takve Ilićeve tvrdnje reagovalo je Ministarstvo za ekonomiju saopštenjem u kome se Ministarstvo finansija poziva da "obezbedi više novca za kreiranje boljih uslova koji će privući investitore."

"Umesto što državni sekretar Ministarstva finansija daje ovakve izjave, bilo bi bolje da nešto uradi kako bi se više novca iz budžeta obezbedilo da svi gradovi u Srbiji dobiju modernu infrastrukturu i mrežu regionalnih auto-puteva, koji su ključni za privlačenje investicija", navedeno je u saopštenju Ministarstva za ekonomiju.

"Partnerski odnosi u vladi nisu narušeni"

Ovakva oštra reakcija predsednika G17 plus međutim ne znači da su partnerski odnosi u vladi narušeni. Tako barem kaže politički direktor G17 plus Vladimir Ilić.

"Smatram da je izjava državnog sekretara Slobodana Ilića potpuno neprimerena. On kao građanin i lokal patriota svakako ima pravo na sopstveni stav, takođe i kao funkcioner DS-a ima pravo na svoj stav. Međutim, nema pravo da kao dražvni sekretar u ministarstvu finansija osporava odluku koju je donela sama vlada a i njegovo ministarstvo", kaže Ilić za B92.

"Iz tog razloga očekujem jednu reakciju ministarstva finansija u odnosu na njega. Naravno, ta pojedinačna izjava neće poremetiti odnose u vladajućoj koaliciji. Odnosi između DS i G17 plus, odnosno Ujedinjenih regiona su dobri i stabilni i ne vidim nikakvu opasnost po njih zbog ovakvih pojedinačnih ispada", naveo je funkcioner G17 plus.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.