Dinkić očekuje stabilizaciju kursa

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 28.Maj.2010, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić očekuje stabilizaciju kursa

Mlađan Dinkić (Tanjug)

Beograd -- Ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić izjavio je da veruje da će kurs dinara biti stabilizovan.

Dinkić je rekao da je zahvaljujući politici fleksibilnog kursa u prvom kvartalu ove godine povećan izvoz za 15 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Ovakva politika kursa daje rezultate i očekujemo da će ove godine vrednost izvoza >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << biti na nivou pre krize, rekao je Dinkić.

Prema zvaničnim podacima Zavoda za statistiku, u prva tri meseca ove godine izvezeno je robe u vrednosti od 1,467 miliona evra, što je za 14,7 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Dinkić je procenio da će rast bruto društvenog proizvoda u ovoj godini biti oko dva odsto, iako je Međunarodni monetarni fond smanjio procenu na 1,5 odsto, jer su pokazatelji u martu i aprilu bolji nego u prva dva meseca ove godine.

On je kazao i da će deficit biti oko 4,8 odsto, umesto planiranih četiri odsto.

Dinkić je kazao da su politički i ekonomski odnosi Srbije i Slovenije izvrsni, da u Srbiji posluje oko 500 slovenačkih kompanija i da je ta država do sada u Srbiji investirala oko 750 miliona evra.

On je poznao Novu KBM banku da bude aktivna na srpskom tržištu.

"Nadam se da ćete biti aktivniji od Nove ljubljanske banke, koja je u Srbiji bila mnogo manje nego neke druge banke", kazao je Dinkić.

NLB je najveća slovenačka banka, dok je Nova KBM druga po veličini banka u toj zemlji. Nova KBM je početkom marta kragujevačku Kredi banku dokapitalizovala sa 10 miliona evra.

Predsednik uprave Nove KBM banke Matjaž Kovačić je ponovio da je njihov plan da Kredi banku reorganizuju u naredne tri godine i da prošire mrežu na Beograd i Vojvodinu.

On je kazao da je produktivnost te banke u odnosu na ostale članice Nove KBM 25 puta manja i dodao da je njihov cilj da u narednih nekoliko godina ta razlika bude smanjena na pet puta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.