Dinkić: Uskoro 24 ugovora o ulaganjima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Okt.2012, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić: Uskoro 24 ugovora o ulaganjima

BEOGRAD -

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić najavio je sinoć da će u narednih mesec dana vlada potpisati 24 ugovora sa srednjim i "nešto malo većim preduzećima" o "grin fild" ulaganjima širom Srbije.

Dinkić je, gostujući na RTS-u, izrazio očekivanje da će sa ruskim partnerom do kraja godine biti završen kompletan aranžman o ulaganju u Železaru Smederevu, ali nije želeo da precizira o kojoj je kompaniji reč dok se taj posao ne realizuje. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Železara Smederevo je najveći problem srpske privrede jer je gubitak kada bi radila u ovoj situaciji 170 miliona evra godišnje, a ako je održavamo u ovom stanju kakvom je sada više od 100 miliona, rekao je on i dodao da će biti potrebna dodatna ulaganja u pokretanje peći.

Dinkić je precizirao da se razgovara sa jednom od najvećih svetskih kompanija u oblasti lake industrije za ogromnu investiciju u Vranju, sa jednom evropskom kompanijom koja proizvodi auto komponente o ulaganju u Zrenjaninu, koja bi u prvoj fazi uložila 300 miliona evra, a u drugoj još 200 miliona.

Jedna američka kompanija zaposliće 500 ljudi u Sremskoj Mitrovici, a razgovara se o mogućnosti da se gradi solarni park ogromne snage na jugu Srbiji sa italijanskim konzorcijumom da se kod nas proizvode komponente za solarne panele, rekao je ministar.

Dinkić je najavio i da će sa potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem uskori ići u Abu Dabi, odnosno Ujedinjene Arapske Emirate jer su oni zainteresovani da ulažu u našu agroindustriju i industriju naoružanja.

Prema njegovim rečima, vlada će u narednoj godini, radi pokrivanja budžetskog deficita prodavati deo državne imovine koja nije u funkciji, kao što je poljoprivredno zemljište koje se ne obrađuje, ali i javna preduzeća koja imaju konkurenciju na tržištu i gube korak sa njom.

Dinkić je kazao da je za prodaju "Telekoma Srbija" ako postoji dobra ponuda, odnosno ako cena ne bude ispod 2,5 milijarde evra za 100 odsto kapitala . Time bi, smatra on, "dobili predah" da ne moramo da se zadužujemo na domaćem tržištu po visokim kamatama.

On je naveo i da se neće prodavati preduzeća sa državnim monopolima kao što su EPS, Aerodrom, "Pošta Srbije" ili "Železnica Srbije".
Pogledaj vesti o: Mlađan Dinkić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Uskoro 24 ugovora o ulaganju

Izvor: B92, 03.Okt.2012

Beograd -- Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić najavio je da će u narednih mesec dana vlada potpisati 24 ugovora sa srednjim i nešto malo većim preduzećima...Dinkić je, gostujući na RTS-u, izrazio očekivanje da će sa ruskim partnerom do kraja godine biti završen kompletan aranžman...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.