Dinkić: Treba nam još neki Fijat

Izvor: RTS, 07.Mar.2012, 22:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić: Treba nam još neki "Fijat"

Da sam guverner, bolje bih branio kurs dinara, rekao u emisiji "Oko" lider URS-a Mlađan Dinkić. U svakom regionu u Srbiji trebalo bi da postoji veliki proizvođač poput "Fijata", kaže Dinkić.

Model automobila "fijat 500L" prvi je automobil srpske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << proizvodnje koji je izložen na Salonu automobila u Ženevi. Kompanija "Fijat" najavljuje da će od sledeće godine proizvoditi više od 100.000 vozila, a izvoz je namenjen tržištima Evrope i Amerike.

Predsednik URS-a i bivši ministar ekonomije Mlađan Dinkić kaže da je u fabriku u Kragujevcu, u kojoj će se proizvoditi "fijat 500L", uloženo više od milijardu evra i dodaje da bi u svakom regionu u Srbiji trebalo da postoji veliki proizvođač poput "Fijata".

"Kupljeni su najsavremeniji roboti iz Japana, ima posla za 2.400 radnika. Čak osamdeset odsto delova, osim motora, biće proizvedeno u fabrikama u Srbiji", rekao je Dinkić u emisiji "Oko" na RTS-u.

Bivši ministar ekonomije smatra da je cena "fijata 500L" previsoka za građane Srbije, ali dodaje da su u kompaniji "Fijat" raspoloženi da građanima odobre popuste za određeni broj automobila u prvoj godini proizvodnje.

Dinkić smatra da bi Vlada kupcima iz Srbije trebalo da odobri popust i jeftine kredite na pet godina za kupovinu novog modela automobila. "Ako budem bio u novoj vladi, sigurno ću predložiti značajno veći popust nego što je bio za punta", rekao je Dinkić.

Kako navodi lider URS-a, nova vlada mora da učini sve da se po jedan veliki proizvođač poput "Fijata" dovede u svaki region.

"To ne mora biti proizvođač automobila, ali može biti proizvođač poput 'Panasonika', 'Samsunga', neko iz oblasti elektronske industrije", ocenio je Dinkić i dodao da bi to povećalo izvoz iz Srbije.

Dinkić: Pogrešna odbrana kursa

"Tako bi se smanjila inflacija i sprečio pad kursa dinara", navodi Dinkić. Mlađan Dinkić procenjuje da guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić nije smeo da dozvoli da u roku od sedam dana kurs sa 102 dođe do 110 dinara za evro.

"Mislim da guverner ne ume da barata sa deviznim rezervama, jer interveniše na kraju umesto na početku dana", smatra Dinkić.

Devizne rezerve služe tome da se zaustavi prekomerna oscilacija kursa, ali Srbija to trenutno radi na pogrešan način, rekao je Dinkić napominjući da to govori kao ekonomista, a ne kao političar pred početak kampanje.

"Potrebno je očvrsnuti ekonomiju, napraviti reformu javnih finansija i promeniti monetarnu politiku. U javnim finansijama mora da se uradi poreska reforma, reforma sistema PDV-a, da se ukinu razni nameti i sve to se nagomilalo posle 2007. godine, posle mog mandata na mestu ministra finansija", rekao je lider URS-a.

Dinkić ocenjuje da treba smanjiti birokratiju i javnu potrošnju, a onda učiniti sve kako bi se privukle strane investicije u Srbiju.

Na pitanje šta je smetalo da se predložene sistemske reforme sprovedu u poslednjih dvanaest godina kada je bio na funkcijama ministra ekonomije i finansija, Mlađan Dinkić odgovorio je da je sprovodio reforme koje su od njega zavisile.

"Ministar ekonomije je nemoćan, to vam je kao točak na automobilu, a onaj ko upravlja je premijer. Premijer je ključna figura i ključna greška ove vlade je loš premijer", rekao je lider URS-a.

Odgovarajući na kritike da su, dok je bio u Vladi, davani veliki podsticaji stranim investitorima, Dinkić je rekao da  Srbija danas ne bi imala mogućnost da zarađuje na izvozu da stranim investitorima nisu davani takvi podsticaji.

"Mi možemo da odjednom skočimo sa vrednošću izvoza jedino ako dovedemo gigante u Srbiju. Kad kažem da nam treba po jedan Fijat u svakom regionu, mislim na to. To je moguće uraditi, ali morate imati ne samo dobrog ministra ekonomije, već i jakog premijera i odličnog ministra finansija", rekao je Dinkić.

Lider URS-a je naveo da je ta stranka ekonomski program napravila u saradnji sa privrednicima i da će ga predstaviti na skupu stranke u nedelju. Lider URS-a veruje da će ta stranka preći cenzus ali da u Vladu neće ići po svaku cenu.

"Ne pristajemo na to da budemo u Vladi koja će nastaviti da vodi politiku kakva je bila dosadašnja", rekao je Dinkić i dodao da vlast ne bi formirali sa Srpskom narednom strankom i Srpskom radikalnom strankom.
Pogledaj vesti o: Fiat,   Kragujevac

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.