Dinkić: Ilić mi ugrozio reputaciju

Izvor: B92, 05.Feb.2011, 02:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić: Ilić mi ugrozio reputaciju

Beograd -- Ministar ekonomije Mlađan Dinkić očekuje da premijer Mirko Cvetković reaguju na zahtev za smenu državnog sekretara Ministarstva finansija Slobodana Ilića.

U suprotnom, G17 Plus je spreman na poteze kojima bi izrazio nezadovoljstvo zbog ignorisanja Dinkićeve inicijative.

Dinkić je 2. februara uputio pismo premijeru Cvetkoviću i ministarki Dragutinović u kome zahteva smenu Ilića >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zbog njegovog "nedoličnog ponašanja u javnosti".

Dinkić u pismu navodi da je Ilićev „ničim izazvani i potpuno neosnovani brutalni napad naneo veliku moralnu štetu čitavoj Vladi i ugrozio moju reputaciju u javnosti".

Čime je Ilić naljutio Dinkića?

Ilić se, podsetimo, žestoko suprotstavio odluci Ministarstva ekonomije, koju je Vlada potvrdila, da omogući državnu subvenciju Gorenju za izgradnju fabrike u Zaječaru, a ne u Valjevu, gde je prethodno bilo dogovarano. Ilić je rekao da se najveće subvencije države od 10.000 evra za novootvoreno radno mesto u Zaječaru daju iz političkih razloga - jer je gradonačelnik Boško Ničić član URS-a, gde je vodeća Dinkićeva G17 Plus.

„Od kada je Vlada formirana nikad se nije dogodilo da je neko na tako grub način zloupotrebio neku državnu instituciju (Ministarstvo finansija) u političke svrhe, kao što je to ovom prilikom Ilić uradio. Njegova očita namera je bila da me omalovaži, izazove animozitet građana Valjeva prema meni i pokuša da me iskompromituje u javnosti, na osnovu lažnih podataka koje je izneo. Verujem da vam je jasno da moja dalja saradnja s Ilićem nije moguća", kaže Dinkić.

On dodaje da zato očekuje "da prema njemu primenite odgovarajuće sankcije, tj. da ministarki finansija predložite njegovo razrešenje sa mesta državnog sekretara".

Dinkić dalje ukazuje da je Gorenje posle investiranja 50 miliona evra u fabrike u Valjevu i Staroj Pazovi donelo odluku da pokrene proizvodnju u Zaječaru. Dinkić podseća da je Vlada usvojila Predugovor o realizaciji tog investicionog projekta nakon što su nadležna ministarstva, pa i finansija, dala pozitivno mišljenje na taj akt.

„Bez obzira na mišljenje Ministarstva finansija, državni sekretar tog ministarstva Ilić izašao je u javnost sa neistinama i teško optužio Ministarstvo ekonomije i mene lično za navodno otimanje investicije Valjevu i zloupotrebe državnog novca u političke svrhe. Istina je sasvim drugačija. Gorenje samostalno donosi odluke o investicionim lokacijama", naveo je Dinkić.

Hala u Zaječaru pet puta jeftinija

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić navodi da su čisto ekonomski razlozi opredelili Gorenje da investira u pokretanje proizvodnje u Zaječaru.

On kaže da su u Gorenju, pored Zaječara, razmatrali i druge braunfild lokacije u Srbiji (na primer Niš), ali je hala zaječarskog Porcelana u stečaju zbog tehničkih karakteristika i relativno dobre očuvanosti bila najpogodnija za investicione planove Gorenja.

"Računica je veoma prosta - s obzirom na to da je Gorenju za novi proizvodni program potrebna hala od oko 20.000 kvadrata u kojoj želi da brzo krenu sa proizvodnjom, kupovina i adaptacije postojeće hale u Zaječaru koštaće ih samo 1,5 miliona evra, uz mogućnost otpočinjanja proizvodnje od svega tri meseca, dok bi ih izgradnja potpuno nove hale iste površine u Valjevu koštala najmanje osam miliona evra i trajala bi devet meseci", objasnio je Dinkić.

Zbog toga je više nego očigledno da su čisto ekonomski razlozi opredelili Gorenje za izbor Zaječara kao lokacije za njihovu treću investiciju u Srbiji, naveo je Dinkić.

Nećemo da rušimo Vladu, ali...

Istovremeno, u kabinetu predsednika Vlade su ponovili da će premijer Cvetković narednih dana odgovoriti Dinkiću, a u Ministarstvu finansija ostali pri stavu da neće komentarisati Dinkićev zahtev. „Takođe, ne želimo da učestvujemo ni u kakvim medijskim spekulacijama i nagađanjima na ovu temu”, kažu u tom ministarstvu.

Vukadinović: Nervoza zbog izbora

Politički analitičar Đorđe Vukadinović kaže da čitava stvar u vezi sa insistiranjem Mlađana Dinkića da se smeni Slobodan Ilić sama po sebi nije značajna osim ako akteri ne traže izgovor da se napravi problem. "Bilo je i većih koškanja u ovoj vladi pa je opstala. Bliže se izbori, pa su sada svi nervozni. Dinkić je poslednji koji bi trebalo da insistira na smeni Ilića jer je on toliko puta poklapao kolege ministre, pa i samog premijera. Ne verujem da će ovo izazvati dublje probleme u vladajućoj koaliciji", smatra Vukadinović.

Blizak Dinkićev saradnik za Pres kaže da je "zaista neprihvatljivo da državni sekretari osporavaju odluke Vlade, narušavaju ugled i postignute rezultate, pogotovo zato što je predizborna godina".

"Mora da se stane na put tom javašluku. To je jedini razlog što Dinkić traži Ilićevu smenu, ne postoje nikakvi dublji, skriveni politički motivi. Dinkić nema nameru da ruši Vladu, ali očekuje da premijer Cvetković i ministarka Dragutinović narednih dana razreše Ilića, inače će G17 Plus preduzeti druge poteze", dodaje on ne želeći da otkriva koji su to potezi.

„Očekujemo da premijer zaštiti integritet vlade i njeno jedinstvo. Ako se ovo Ilićevo nemoralno ponašanje ne sankcioniše, sutra će svako ko sedi u vladi imati pravo da istu tu vladu napada, ili njene ministre ili samog premijera. Zato ovo nije običan odnos prema pogrešnom istupanju jedne postavljene osobe, već odnos prema principima funkcionisanja vlade. Ili smo jedinstveni ili nismo”, navedeno je istovremeno u dopisu upućenom Politici iz Ministarstva ekonomije.

U ministarstvu da su potpuno netačne medijske spekulacije da Dinkić nije prisustvovao sednici Vlade u četvrtak znajući da se neće raspravljati o njegovom predlogu za smenu Ilića u nameri da time iskaže revolt Cvetkoviću i ministarki Dragutinović i podsećaju da je Dinkić imao unapred zakazanu posetu kompaniji Mona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.