Dinkić: Fijat izabrao prve partnere

Izvor: B92, 24.Feb.2011, 10:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić: Fijat izabrao prve partnere

Kragujevac -- Bivši ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić kaže da je Fijat izabrao prvih sedam dobavljača koji će od maja graditi pogone u Kragujevcu.

"Među dobavljačima su 'Džonson kontrol' i 'Manjeti Mareli' a tu su i neke druge velike kompanije ali će njihova imena biti poznata kada Fijat to odluči", rekao je on.

Dinkić je dodao da će četiri dobavljača pogone graditi na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << lokaciji Grošnica a tri unutar fabričkog kruga nekadašnje Zastave.

Naglašavajući da je ta lista utvrđena u januaru, Dinkić je rekao da se sada radi na listi dobavljači koji će biti "u drugom krugu", a koji, kako je rekao, ne moraju da grade pogone u Kragujevcu već u bilo kom drugom mestu u zemlji.

"U svakodnevnom kontaktu sam ovih dana sa direktorom Fjiat automobili Srbija Đovani de Filipisom koji mi je saopštio da će do aprila biti završena kompletna rekonstrukcija fabrike, kao i da krajem aprila kreće montaža novih tehnologija za proizvodnju novog modela automobila", rekao je Dinkić.

Kasarna Grošnica, površine 29 hektara, u kojoj će biti formirana Slobodna industrijska zona, nalazi se na oko 500 metara od matične lokacije Fijata u Kragujevcu. Očekuje se da će nove fabrike biti izgrađene do septembra, posle čega će početi proizvodnja auto delova za nov model automobila Fijat, čija je probna serija planirana za kraj ove godine, a serijska proizvodnja u martu 2012. godine.

Ocenjujući da je projekat sa Fijatom jedan od najvažnijih, kao i da će fabrika automobila u Kragujevcu biti ubedljivo najveći srpski izvoznik, Dinkić je rekao da će i lično davati podršku tom projektu bez obzira što više nije u Vladi Srbije.

"Puno je poziva investitora kako onih koji su došli, tako i onih koji su to nameravali, koji me zbog aktuelne situacije pitaju šta će biti a ja ih sve uveravam da će sve biti u redu", rekao je Dinkić i zaključio "da ne bi bilo dobro da neizvesnost oko Vlade traje dugo, zato što nesigurnost u svim zemljama utiče i na odlaganje investicija".

Italijani u kasarni Grošnica

Stručni timovi Fijata su ušli u kasarnu Grošnica i počele snimanje i premer terena, neophodnih za realizaciju projekata novih fabričkih pogona.

Posle geodetskih i geoloških premera, biće srušeni stari objekti i pojačana postojeća infrastruktura, kako bi u maju počela izgradnja fabrika kooperanata.

Odlukom Vlade Srbije, kasarna u Grošnici ustupljena je Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, pošto je država odustala od planirane izgradnje slobodne zone u Korman polju, zbog višemesečnih protesta vlasnika zemljišta.

Istom odlukom, Ministarstvo odbrene je zaduženo da odmah omogući geološko ispitivanje zemljišta, kao i ulazak potrebne mehanizacije i opreme za početak pripremnih radova i pristup na tu lokaciju potencijalnim ulagačima.

Kragujevačkoj gradskoj upravi je preporučeno da urbanističke planove prilagodi realizaciju projekta.
Pogledaj vesti o: Mlađan Dinkić

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.