Izvor: B92, 13.Jul.2010, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Dajtek" gradi novu fabriku u Nišu

Niš -- Italijanska kompanija "Dajtek" otvoriće fabriku u Nišu i zaposliti 400 radnika uz subvenciju Vlade od po 10.000 evra po novozaposlenom radniku.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić, vlasnik "Dajteka" Đulijano Zuko, i gradonačelnik Niša Miloš Simonović potpisali su sporazum o izgradnji nove fabrike u Nišu.

Vrednost investicije iznosi oko 12 miliona evra, a plan je da izgradnja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << fabrike počne u septembru ove godine. Kako je saopšteno, fabrika će zaposliti oko 400 ljudi.

"Ovo je prvi put da Vlada Srbije nekom investitoru dodeljuje maksimalni iznos koji smo po novoj uredbi opredelili - 10.000 evra po novozaposlenom radniku", naveo je ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

On je rekao da je po prvi put neki veliki italijanski investitor u Nišu, dodajući i da je zanimljivo da prvi put jedan veliki dobavljač "Fijata” locira svoju proizvodnju van Kragujevca.

"Niš ima veliku stopu nezaposlenosti, velike probleme. Nakon sporazuma koji smo napravili sa južnokorejskom 'Jurom’ i danas sa italijanskim 'Dajtekom’ uvereni smo da kreće preokret u Nišu, s obzirom da će posao u ove dve fabrike dobiti oko 2.000 građana", zaključio je Mlađan Dinkić.

Direktor "Dajteka” Đulijano Zuko izjavio je da je jedan od razloga zbog kojih su obadrali Srbiju, taj što u poslovnoj politici ove komapnije slede jednog od najvećih partnera "Fijat”, koji ulazi u jednu veliku i značajnu investiciju za Srbiju.

"Pažljivo smo analizirali nekoliko potencijalnih lokacija u Srbiji i nakon te pažljive analize i pozitivnih razloga odlučili smo se za grinfild investiciju da uradimo u Nišu", rekao je Zuko.

"Sigurni smo, s obzirom na to je da je Niš i univerzitetski centar i da ima dosta kvalifikovane radne snage, da ćemo kroz proces prekvalifikacija i dokvalifikacije uspeti da obezbedimo potrebnu radnu snagu jer naš moto je pre svega kvalitet", zaključio je on.

"Uvek je zadovoljstvo kada potpisujemo sporazume o otvaranju novih radnih mesta", rekao je prilikom potpisivanja gradonačelnik Niša Miloš Simonović.

Simonović je rekao da je Grad na vreme obezbedio svu potrebnu dokumentaciju i kao prvi grad u Srbiji besplatno ustupio zemljište za gradnju fabrike.

Ministar Mlađan Dinkić kaže da pored "Jure” i "Dajteka” Ministarstvo ekonomije zajedno sa Siepom pregovara sa još 25 kompanija iz automobilske industrije koje su zainteresovane da svoju proizvodnju pokrenu u Srbiji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.