Amerikanci odustali od Galenike

Izvor: BKTV News, 07.Jun.2013, 21:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerikanci odustali od Galenike

Ministar Dinkić optužio sindikate da su protestom ispred vlade u četvrtak napravili veliku štetu sebi i firmi, ali oni to odlučno demantuju.
Američka kompanija „Valeant” uputila je Ministarstvu finansija i privrede pismo kojim saopštava da odustaje od privatizacije „Galenike”, između ostalog, i zbog neprijateljskog stava sindikata i zaposlenih prema potencijalnoj privatizaciji.
Kako je navedeno u pismu upućenom ministru Mlađanu Dinkiću, kompanija „Valeant” >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << odlučila je da odustane od podnošenja pisma o namerama.
Kao glavni razlozi za odustajanje navedeni su nedavno objavljeni sporazum kojim Valeant Pharmaceuticals International preuzima kompaniju Bausch & Lomb, kao i javno izražen neprijateljski stav sindikata i zaposlenih „Galenike” prema potencijalnoj privatizaciji, objavljeno je na sajtu ministarstva.
Vlada je 21. decembra 2012. godine donela zaključak kojim se saglasila da se pokrene postupak pronalaženja strateškog partnera za „Galeniku”, u skladu sa kojim je Ministarstvo finansija i privrede 15. januara objavilo javni poziv za dostavljanje pisma o namerama zainteresovanih investitora.
Ministarstvo finansija i privrede produžilo je 31. maja javni poziv za dostavljanje pisma o namerama investitora zainteresovanih za strateško partnerstvo za kompaniju „Galenika” do 14. juna. Ministar finansija i privrede Tim povodom Dinkić je izjavio da su sindikati „Galenike”, protiveći se privatizaciji protestima, napravili veliku štetu „Galenici”, jer su oterali multinacionalnu kompaniju „Valeant”, koja je bila jedina zainteresovana, i uticali da odustane od tendera. „Sindikati ’Galenike’, koji su juče protestovali, nisu ni svesni koliku su sebi štetu napravili, jer je ’Valeant’ kao multinacionalna kompanija sa ogromnim kapitalom bila slamka spasa za ’Galeniku’”, rekao je Dinkić.
„Predložićemo uvođenje reda u ’Galeniku’, da ona postane profitabilna kompanija, a onda ćemo, naravno, tražiti novog partnera, jer je jasno da država nije bila u stanju da ovu kompaniju vodi uspešno, a ako radnici misli da je vode –– neka izvole, neka preuzmu celu kompaniju i sve dugove na sebe”, naglasio je Dinkić.
On je rekao da je došlo vreme da se „podvuče crta i kaže da nema više samoupravljanja”. „Radnici ako žele da upravljaju fabrikom neka onda plaćaju gubitke te fabrike, ako traže da država plaća gubitke, odnosno svi građani Srbije, onda nemoj da oni odlučuju o tome kako treba da se upravlja”, istakao je ministar.
„Galenika” ima, kako je rekao, oko 1.000 viška zaposlenih, budući da se samo 300 radnika javilo za dobrovoljni odlazak uz socijalni program.
Sindikati odbacuju odgovornost
Sindikati „Galenike” saopštili su da kompanija „Valeant” nije odustala od „Galenike” zbog „neprijateljskog stava sindikata i zaposlenih”, već zbog drugih razloga.
Sindikat Nezavisnost i Samostalni sindikat „Galenike” tvrde u saopštenju da se u pismu „Valeanta” kao glavni razlog za odustajanje navodi „pre svega sporazum sa nekom drugom kompanijom”.
„Sindikati ’Galenike’ ispred Vlade Srbije nisu protestovali ni protiv jedne kompanije, niti potencijalnog investitora, već su izneli stavove i zahteve za koje većina zaposlenih smatra da su ispravni i od interesa po zaposlene i građane Srbije”, stoji u saopštenju sindikata.
Izvor: Tanjug
Tweet
Pogledaj vesti o: Mlađan Dinkić

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.