Mitsubishi stopama Nissana: Otpuštamo Gona

Izvor: B92, 27.Nov.2018, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mitsubishi stopama Nissana: Otpuštamo Gona

I drugi japanski proizvođač odlučio je da Karlos Gon više ne može da bude na poziciji predsednika nakon što je početkom prošle sedmice uhapšen u Tokiju pod sumnjom lažnog prikazivanja svojih prihoda i zloupotrebe sredstava kompanije.

Posle Nissana, čiji je Upravni odbor prošle nedelje jednoglasno odlučio da otpusti Karlosa Gona kao predsednika tog tela, sličnu odluku doneo je i Mitsubishi Motors. Na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mestu predsednika kompanije Gona će privremeno menjati izvršni direktor Mitsubishija, Osamu Masuko, stoji u saopštenju.

Nakon ove odluke, francuski Renault ostaje jedina od tri kompanije iz alijanse Renault-Nissan-Mitsubishi koja je zadržala Karlosa Gona na svom čelu i posle hapšenja u Japanu.

Inače, Gon je postao predsednik Mitsubishija 2016. kada je Renault-Nissan kupio 34% akcija ovog japanskog proizvođača automobila.

Podsećamo, pored Karlosa Gona, u Tokiju je uhapšen i jedan od direktora Nissana, Greg Keli, a japanska kompanija je i njega otpustila nakon vesti o hapšenju. Oni su i dalje u zatvoru u Tokiju s obzirom da im je produžen pritvor do 30. novembra.

Analitičari prognoziraju da će se nakon hapšenja Gona rasplamsati borba između Renaulta i Nissana oko dominacije u okviru te automobilske grupacije.

Naime, Nissan, čija je prodaja za skoro 60% veća od Renaulta i dalje je u podređenom položaju u toj alijansi.

Tako Renault poseduje 43% vlasništva u Nissanu, dok je Nissan vlasnik svega 15% francuske kompanije i to bez prava glasa u odlučivanju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.