Izvor: B92, 15.Nov.2012, 11:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Slabi mediji - jaka kontrola"

Beograd -- Srpska medijska scena je kontrolisani haos, stvaraju se ekonomski slabi mediji, a oni se zatim lako kontrolišu, smatra predsednik NUNS-a Vukašin Obradović.

"Nije pitanje da li tajkuni mogu da imaju medije, već zašto je to sve netransparentno, a centralni problem je to što je država ključni igrač", rekao je Obradović u emisiji "Hoću da znam" na B92.

Obradović i novinar Slaviša Lekić su se složili da ne bi bio problem da Miroslav Mišković ima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vlasnički udeo u "Presu", ni da Miroslav Bogićević bude vlasnik "Politike", ako je to transparentno i ako postoji jasno zakonsko uređenje i igranje po pravilima.

"Bogićević kupi politiku, pa se gura priča po medijima da je spas da se vrati država u tu novinu, a poenta je da država ne može da bude u medijima", rekao je Obradović.

Dodaje i da su mediji zbog nedostatka pravila u katastrofalnoj poziciji u Srbiji.

"Ekonomski su onemoćali, novinari rade za bedne plate i tako se stvara mogućnost za lako kontrolisanje. To jeste haos, ali kontrolisani haos, jer država i dve-tri državne ili paradržavne agencije vode celu priču", rekao je Obradović.

Lekić smatra da izlazak Miškovića iz "Presa" neće doneti dobro medijskoj sceni.

"Biće još dramatičnije. Osetiće se šta će povlačenje Miškovića i drugih Miškovića doneti medijima, a neće dobro doneti novinama, novinarima i čitaocima. Ne verujem da se on velikodušno odrekao svog dela i poklonio ga novinarima, već verujem da se radi o dilu sa državom", rekao je Lekić.

Obradović je dodao da je mnogo veća tajna od pitanja vlasništva medija finansiranja medija.

"Tek kada budemo imali saznanja o finansiranju, onda ćemo moći da razgovaramo o vlasništvu i tome ko uređuje medije", rekao je Obradović.

Uskoro opširnije...
Pogledaj vesti o: Miroslav Mišković

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.