Narod patio, a Mišković se bogatio

Izvor: B92, 21.Mar.2011, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Narod patio, a Mišković se bogatio

Beograd -- Kompanija Delta Holding Miroslava Miškovića nastala je na korupciji i "na leđima" srpskog naroda, koji je patio za vreme sankcija i hiperinflacije.

To se navodi se u dokumentu za koji Vikiliks tvrdi da je Ambasada SAD uputila iz Beograda u Vašington 2007. godine.

Dokument o kojem se govori u pismu američkog ambasadora, o povlasticama Miroslavu Miskoviću, javno je objavljen >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prvi put još u februaru 2007 u emisiji Insajder, u serijalu o iznošenju državnog novca na Kipar.

O svim zlupotrebama na carini, ali I povlasticama za firmu Delta javno je još tada u Insajderu govorio bivši budžetski inspektor Milutin Cekić.

Tada je objavljeno i da državni organi još od 2001 imaju sve podatke o zlupotrebama na carini u vreme Miloševićeve vladavine, pa I podatke da je vlasniku firme Delta bilo omogućenio da carinu plaća odloženo.

Prema tom dokumentu, bivši direktor Carine Mihalj Kertes je omogućio Miškoviću specijalan tretman za kompaniju Delta, koja je imala grejs period od 45 dana za plaćanje troškova carine, što je imalo velikog značaja u vreme hiperinflacije. Takođe, Delti je omogućeno da svoju robu isprazne direktno u Beogradu, a ne na graničnom prelazu, i da je skladište u carinskim depoima i kasnije prodaju kad im odgovara. Prema neimenovanim službeniku Carine, koji je citiran u dokumentu američke ambasade, neki put se dešavalo da Delta uopšte ni ne plati carinu.

U dokumentu, za koji Vikiliks navodi da je napisao "američki ambasador", piše da "postoje solidni dokazi" da je Mišković učestvovao u "nečuvenoj političkoj korupciji".

"On je dominirao u bankarstvu, sektoru osiguranja i prodaji potrošačkih roba, nakon što je stekao ogromno bogatstvo, kao učesnik u korupciji za vreme Miloševićeve vlasti tokom devedesetih godina", prenosi Vikiliks.

Vikiliks navodi i da ambasada SAD poseduje kopiju pisma iz 1996. godine, u kome se navodi da Kertes omogućava poseban tretman za kompaniju Delta.

"Smatramo da prema Miškoviću, u najmanju ruku, treba da se ponašamo slično i da ne treba da mu se omogući da uđe u SAD posle njegove pljačke Srbije", ocenio je ambasador SAD, a prenosi Vikiliks.

Niko od zvaničnika iz Uprave carina Srbije nije želeo danas da komentariše navode Vikiliksa, ističe agencija Rojters koja ih je kontaktirala.

Delta: Sve po zakonu

U kompaniji Delta im je rečeno da Mišković nikada ne daje intervjue medijima, a šefica odeljenja za medije te kompanije Jelena Krstović samo je rekla da je Delta "uvek radila u skladu sa zakonima Srbije".

Međunarodni lanac maloprodajnih objekata iz Belgije, kompanija Delez grupa nedavno je kupila sto odsto Delta Maksi grupe, a u odgovoru Rojtersu, istakli su da će nastaviti da rade transparentno i u skladu sa svim zakonskim obavezama.

U Delezu nisu želeli da kažu da li su bili upoznati sa optužbama protiv Delte i Miškovića i da li je to uticalo ili će uticati na kupovinu Delte.
Pogledaj vesti o: Miroslav Mišković,   Wikileaks

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.