Miškoviću produžuju pritvor?

Izvor: B92, 07.Mar.2013, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miškoviću produžuju pritvor?

Beograd -- Tužilaštvo podnelo predlog Apelacionom sudu da se Milu Đuraškoviću, Miroslavu i Marku Miškoviću produži pritvor. Nije prihvaćeno jemstvo za Miškoviće.

Tužilaštvo za organizovani kriminal nije se saglasilo s predlogom branilaca okrivljenih Miroslava Miškovića i Marka Miškovića da im se pritvor zameni blažom merom za obezbeđenje prisustva okrivljenog i za nesmetano vođenje krivičnog postupka, izjavio za B92 tužilac MIljko Radisavljević.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Radi se o predlogu odbrane da se Miroslavu Miškoviću pritvor zameni merom jemstva u iznosu koji sud odredi ili merom zabrane napuštanja stana uz primenu elektronskog nazora radi kontrolisanja poštovanja organičenja koja su određena, a Marku Miškoviću da se pritvor zameni privremenim oduzimanjem putne isprave ili merom jemstva u iznosu koji sud odredi.

Pored toga, Tužilaštvo za organizovani kriminal je podnelo predlog Apelacionom sudu u Beogradu da se Miroslavu Miškoviću, Marku Miškovića i Milu Đuraškoviću produži pritvor koji je do sada određivan rešenjem sudije za prethodni postupak.

S obzirom na to da je istraga u ovom predmetu u toku i da je neophodno sprovođenje određenih dokaznih radnji, po stanovištu Tužilaštva za organizovani kriminal neophodno je da se okrivljenima pritvor produži za još do tri meseca kako bi se sprovele u ovoj komleksnoj istrazi sve planirane dokazne radnje, izjavio je Radisavljević.

Podsetimo, policija je privela vlasnika Delta holdinga Miroslava Miškovića, njegovog sina Marka i još osam lica, među kojima je bio i vlasnik grupe „Nibens“ Milo Đurašković, 13. decembra 2012.

Miroslаv Mišković, vlаsnik "Deltа holdingа", Mаrko Mišković, vlаsnik firme "Mera investment fund", i Milo Đurаšković, vlаsnik "Nibens grupe", "Šer korporаcije" i PTP Niš se sumnjiče dа su zloupotrebom službenog položаjа izvlаčili finаnsijskа sredstvа i imovinu iz privаtizovаnih putаrskih preduzećа, čime su nezаkonito pribаvili imovinsku korist od preko 30 milionа evrа zа Miroslаvа i Mаrkа Miškovićа i Milа Đurаškovićа.

Miroslаvu Miškoviću je, kаko se sumnjа, u jednoj trаnsаkciji, pribаvljenа imovinskа korist od oko milion i po evrа, zа koliko mu je nа ime povrаćаjа kreditа više isplаćeno. Prethodno je Preduzeće zа puteve Niš zа privаtizаciju PZP Beogrаd 2005. godine uzelo 23 milionа evrа kreditа od Miškovićeve firme „Hemslejd trejding limitid" s Kiprа, s godišnjom kаmаtom od tri odsto. Međutim, umesto 25 milionа evrа kreditа s kаmаtom, isplаćeno mu je 26,5 milionа evrа.

Milo Đurаšković, vlаsnik "Nibens korporаcije", "Šer korporаcije", firme "Emisio broker" i privаtizovаnih preduzećа zа puteve sumnjiči se za to dа je zloupotrebom službenog položаjа stekаo imovinsku korist u iznosu od oko 12 milionа evrа pri kupoprodаji аkcijа rudnikа krečnjаkа "Nemetаli Topolа". Nа njegove lične rаčune "leglo" je oko 4,5 milionа evrа, а nа rаčun "Šer korporаcije", čiji je vlаsnik, oko 7,5 milionа evrа.

Mаrku Miškoviću, vlаsniku "Mera investment fonda BV" sа Holаndskih Antilа, pribаvljenа je imovinskа korist u iznosu od oko 18 milionа evrа rаzlikom u ceni kupovine i prodаje 47,59 odsto аkcijа PZP Niš.

To su bili navodi iz prvobitne optužnice, za koju je specijalni tužilac Miljko Radisavljević rekao da je u fazi dorade, odnosno da će Tužilaštvo za organizovani kriminal pregledati finansijske izveštaje Miškovićevih kompanija.

Vlasnik Delta holdinga priveden je nakon što je dva puta bio u policiji na saslušanju, dok je njegov sin Marko saslušan jednom, a policija ga je privela prilikom pokušaja da napusti zemlju.

Osim o privatizaciji putarskih preduzeća, oni su bili saslušani i zbog Luke Beograd.

Od 12.decembra od kada su lišeni slobode, pritvor im je produžavan dva puta po više osnova, a jedan od njih je mogućnost uticaja na svedoke. Međutim, kada su saslušani svi planirani svedoci, advokati Miškovića tražili su da se njihovi klijenti puste na slobodu uz jemstvo.

Specijalni tužilac Miljko Radisavljević rekao je da će Tužilaštvo o predlogu jemstva odlučivati nakon odluke Apelacionog suda o žalbi Miškovića na produženje pritvora.

U međuvremenu, veće Specijalnog suda te žalbe je odbilo 21. februara 2013.

Miškovići su, ipak, nakratko napustili zatvor, 1. februara 2013. kako bi prisustvovali sahrani majke Miroslava Miškovića na Novom groblju u Beogradu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tužilaštvo ne prihvata jemsto za Miškovića

Izvor: RTS, 07.Mar.2013

Tužilaštvo za organizovani kriminal nije se saglasilo sa predlogom branilaca Miroslava i Marka Miškovića da im se pritvor zameni merom jemstva u iznosu koji sud odredi ili merom zabrane napuštanja stana. Podnet predlog Apelacionom sudu za produženje pritvora Miškovićima i Milu Đuraškoviću....

Nastavak na RTS...

RADISAVLJEVIĆ: Protiv jemstva za Miškoviće

Izvor: Danas, 07.Mar.2013

Tužilaštvo za organizovani kriminal nije se saglasilo sa predlogom branilaca okrivljenih Miroslava Miškovića i Marka Miškovića da se pritvor prema njima zameni blažom merom za obezbeđenje prisustva okrivljenog i za nesmetano vođenje krivičnog postupka, rekao je za Danas tužilac za organizovani...

Nastavak na Danas...

Produžen pritvor Miškoviću

Izvor: RTS, 08.Mar.2013, 16:09

Apelacioni sud doneo odluku da Miroslavu Miškoviću, Marku Miškoviću i Milu Đuraškoviću produži pritvor do tri meseca. Miškovićev branilac Zdenko Tomanović izjavio da Tužilaštvo za organizovani kriminal nameće populističke argumente a ignoriše pravne...Vlasnik "Delta holdinga" Miroslav...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.