Miškoviću produžen pritvor

Izvor: Politika, 14.Dec.2012, 09:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miškoviću produžen pritvor

Iza rešetaka i Marko Mišković, Milo Đurašković i još četvorica osumnjičenih u aferi oko privatizacije putarskih preduzeća

Specijalni sud u Beogradu odredio je rano ujutro pritvor do 30 dana vlasniku „Delta holdinga” Miroslavu Miškoviću, njegovom sinu Marku Miškoviću, vlasniku „Nibens grupe” Milu Đuraškoviću i još četvorici njihovih saradnika, dok su trojica osumnjičenih puštena da se brane sa slobode, izjavio je za „Politiku” tužilac za organizovani >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kriminal Miljko Radisavljević.

Pritvor je određen i bivšem direktoru PZP „Niš” Zoranu Mihailoviću, predsedniku Skupštine akcionara PZP „Niš” Dejanu Jevtiću, direktoru „Šer korporacije” Risti Ristiću i procenitelju „Konzita” Raši Zdravku.

Sa slobode će se braniti bivši direktor PZP „Niš” Milutin Gašević, bivši akcionar PZP „Niš” Zoran Kaitović i direktor „Delta brokera” Predrag Filipović. Njima su oduzeti pasoši i zabranjeno im je da napuštaju mesto boravišta.

Tužilaštvo je donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv deset osoba, zbog sumnje da su zloupotrebom položaja izvlačili novac iz putarskih preduzeća i sebi pribavili korist od oko 30 miliona evra.

Istraga će biti sprovedena protiv Miroslava Miškovića, njegovog sina Marka Miškovića, vlasnika „Nibens grupe” Đuraškovića i još sedmorice njihovih saradnika.

Prema navodima krivične prijave Uprave kriminalističke policije, Miroslav i Marko Mišković, kao i Đurašković su, od 2005. do kraja 2010. godine, kao suvlasnici u privatizovanom Preduzeću za puteve „Niš”, a preko njega i suvlasnici više preduzeća za puteve – „Beograd”, „Kragujevac”, „Vranje”, „Srem put”, „Bačka put” i drugih, neosnovano iz tih firmi izvukli novac i imovinu vrednu oko 30 miliona evra. Sumnja se da su oni od zajedničkog posla zaradili oko 30 miliona evra, od čega je Marku Miškoviću pripalo od 17 do 19 miliona, Đuraškoviću 10 miliona, a preduzeću „Hemslejd” 1,2 miliona evra.

----------------------------------------------

Zbog uznemiravanja javnosti

Miroslavu Miškoviću pritvor je određen, pored ostalog, i zbog uznemiravanja javnosti. Ostali razlozi za određivanje pritvora su opasnost od bekstva i mogućnost da ometa istragu.

U Specijalnom sudu nije bilo moguće dobiti informacije o tome kako se Mišković uklopio u zatvorski režim. Kako nam je rečeno, Miškoviću, kao i svim ostalim pritvorenicima biće omogućena lekarska nega kao i primanje terapije, ukoliko je neophodna. Sudije pritvorenicima odobravaju privatne posete i dostavljanje hrane.

----------------------------------------------

LDP: dajte imena

Nakon izjave prvog potpredsednika Vlade Srbije očekujemo od državnih organa da brzo i konkretno saopšte ko je politički štitio ili omogućavao korupciju, uz tačne dokaze i veze, pošto korupcije nema bez korena u centru države, navodi se u saopštenju Liberalno demokratske partije (LDP) poslatom medijima.

„Ako je Mišković poslovao sa Šarićima, moramo dobiti odgovor ko je Šarićima omogućio da dobiju državljanstvo Srbije i ovde razviju svoje poslove. Ako je Mišković prekršio Zakon o privatizacijama, moramo znati koji je političar omogućio te privatizacije. Ako je Mišković davao pare političarima i strankama, onda se mora reći ko su ti koji su bili na njegovom platnom spisku”, piše između ostalog u saopštenju.

----------------------------------------------

Ispitati poslovanja Miškovića u Republici Srpskoj

Od našeg stalnog dopisnika

Banjaluka – Iz Partije demokratskog progresa (PDP) saopšteno je da povodom najnovije akcije, u okviru koje je pritvoren Miroslav Mišković, vlasnik „Delta holdinga”, članovi PDP-a „pozivaju nadležne institucije u Republici Srpskoj da ispitaju poslovanje Miškovićevih firmi u RS, posebno ulogu Miškovića u privatizaciji ’Oslobođenja’ i kupovini državnog kapitala Robne kuće ’Boska’ u Banjaluci”. „Miškovićeva firma „Delta” DMD prekršila je uslove ugovora vezanog za privatizaciju „Oslobođenja”, za to je kažnjena od Investiciono razvojne banke sa četiri miliona maraka a naknadnim odlukama Vlade Republike Srpske oslobođena plaćanja kazne. Potrebno je ispitati ulogu „Delta holdinga” u privatizaciji „Boske”, imajući u vidu da ugovor o privatizaciji nikada nije predočen javnosti, te da je Vlada Republike Srpske, nakon privatizacije, izvršila kupovinu obveznica „Boske” u vrednosti od 15 miliona maraka.

B. Marić

D. Čarnić

objavljeno: 14.12.2012.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Miškoviću određen pritvor do 30 dana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Dec.2012

BEOGRAD -..Specijalni sud u Beogradu odredio je rano jutros pritvor do 30 dana vlasniku "Delta holdinga" Miroslavu Miškoviću, njegovom sinu Marku, vlasniku "Nibens grupe" Milu Đuraškoviću i još četvorici njihovih saradnika, dok su trojica osumnjičenih pušteni da se brane sa slobode, rekao je...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

I u BiH pokrenuta istraga o Miškoviću

Izvor: Cafe.ba, 15.Dec.2012, 02:28

Direktoru Delta Holdinga Miroslavu Miškoviću, njegovom sinu i četvorici saradnika u Srbiji određen pritvor od 30 dana.

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.