Miškovićevo seme pobilo činčile

Izvor: Vesti-online.com, 27.Jun.2012, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miškovićevo seme pobilo činčile

Kompanija "Sombor seme", koja je jedno vreme bila i u vlasništvu Miroslava Miškovića, otrovnim semenom je dovela do pomora činčila, malih latinoameričkih životinja koje su uzgajali farmeri širom Srbije!

Iako su 2007. oštećeni uzgajivači dobili sudske presude da im ta kompanija isplati ogroman novac, od naknade štete već godinama nema ništa jer je nekadašnji gigant za proizvodnju semena >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << otišao u stečaj.

"Supruga i ja smo uzgajanjem činčila počeli da se bavimo 2001. godine. Tada je to bio vrlo unosan posao. Krzno činčile korišćeno je za pravljenje najkvalitetnijih bundi. Međutim, to su bile skupe životinje. Jednu porodicu, mužjaka i pet ženki, plaćao sam 5.000 tadašnjih nemačkih maraka. Za činčile, koje su izuzetno osetljive životinje, nabavlajali su se posebni kavezi i posebna hrana, koju je u Srbiji proizvodila jedino kompanija 'Sombor seme'", rekao je za "Alo!" Živojin Kitić iz Niša.

Do 2004, Kitić je uspeo da nabavi čak oko 230 činčila. Međutim, krajem januara i početkom februara 2004. činčile su iznenada počele da umiru.

"Bio je to pravi pomor. Prvog dana ih je umrlo desetak, drugog već dvadesetak i tako za oko mesec dana uginulo nam je ukupno 80. Slična situacija se desila i ostalim uzgajivačima u Nišu", priseća se on.

Ne znajući šta je uzrok tome, oni su se udružili i zajedno podneli zahtev da se na Veterinarskom fakultetu izvrši obdukcija uginulih činčila, kao i analiza hrane. Analize mrtvih činčila pokazale su degeneraciju jetre i bubrega, kao i odsustvo bilo kakvih bakterijskih uzročnika. Analize semena pak pokazale su postojanje prisustva zabranjenog neproteinskog azota (NPN), vrednosti 7,97 odsto azota.

Uzgajivači, ne samo iz Niša već i iz drugih krajeva Srbije tužili su "Sombor seme" i 2007. dobili spor. Kitiću je na ime naknade štete, u roku od 15 dana, trebalo da bude uplaćeno 1.492.400 dinara, odnosno 18.200 evra. Sa zateznom kamatom, ta suma bi danas iznosila oko 25.000 evra.

"Međutim, kako je 'Sombor seme' otišao u blokadu, pa u stečaj, nismo dobili ništa! U ovoj državi obični građani imaju samo obaveze, a nikakva prava. Postoje tolika društva za zaštitu biljaka i životinja, ali za čoveka nijedno", zaključuje Kitić.

Inače, 2005. godine, "Sombor seme" je kupila firma "Delta M", Miroslava Miškovića, koji je tako postao većinski vlasnik sa 75 odsto vlasništva. Međutim, sredinom 2007, Mišković prodaje kompaniju hrvatskim i slovenačkim biznismenima i zadražava samo doradni centar u Bukovcu. Tri godine kasnije, "Sombor seme" odlazi u stečaj.

Ovim povodom, "Alo!" je pokušao da dobije komentar i od Jelene Krstović, potpredsednice "Delta holdinga" za korporativne komunikacije, ali odgovora nije bilo.

Stečajni upravnik "Sombor semena" Dragan Veselinović kaže da je oštećenim uzgajivačima priznato potraživanje, ali da ne zna odgovor na pitanja da li će i kada oni dobiti novac.

"Radi se o tome da hipotekarni poverioci potražuju mnogo više nego što vredi imovina, tako da ukoliko bude para, oštećeni uzgajivači činčila će dobiti novac. Sad, da li će to biti pet, 10 ili 15 odsto duga prema njima, ostaje da se vidi", objašnjava Veselinović i dodaje da je "Sombor seme" u samom startu imalo velike probleme. Njegov "zdravi deo je otcepljen, dok je bolesni ostao, a istovremeno su dugovi bili ogromni".

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.