Mišković krojio i sudbinu dinara

Izvor: Vesti-online.com, 04.Avg.2013, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mišković krojio i sudbinu dinara

Nameštanje valutnog kursa dinara prema evru tokom poslednje decenije, još jedna je od "mutnih" radnji vlasnika Delta holdinga Miroslava Miškovića, koja je, kako je procurilo u javnosti, otkrivena istragom operativaca Radne grupe Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Operativci nisu prestali da "češljaju" poslovanje najbogatijeg Srbina ni posle njegovog nedavnog izlaska iz pritvora, pa su >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << proverom platnog prometa njegove kompanije došli do saznanja da je "montirao" odnos dinara prema evru.

Guvernerka Narodne banke Jorgovanka Tabaković je, čim se ustoličila na toj funkciji, otvoreno progovorila o bogaćenju na deviznom tržištu, špekulacijama sa kursnim razlikama. Tvrdi da toga više nema, ali da sve što se ranije dešavalo treba istražiti. Stabilnost domaće valute je, tvrdi ona, postignuta, jer je NBS sprečio veštačko kreiranje viška novca i onemogućio finansijske moćnike da zarađuju na preprodaji deviza.

Kada je komapnija Delta holding prodavala veće sume evra, kurs bi nekoliko dana pre toga počeo da se menja u deviznu korist, odnosno dinar je slabio i obrnuto, pa je prema procenama istražnog tima od 2008. do 2012. godine na taj način "zaradila" desetak miliona evra. Operativci su ustanovili da je u tome učestvovao i neko iz centralne banke i barem jedan od ministara u Vladi.

Takva rabota je, prema rečima ekonomskih stručnjaka, moguća, a i dešavala se ne samo u protekloj deceniji već i poslednjoj 20-og veka. Ekspert za strana ulaganja Milan Kovačević kaže za "Vesti" da je više puta i ukazivao na to.

- To rade banke na međubankarskom tržištu, ali uz pomoć njih mogu da rade i drugi ako imaju dosta para, jer novac pomera kurs - kaže Kovačević. On podseća da je i Mišković imao svoju banku, koju je kasnije dobro prodao. Kovačević ističe da nema dokaza i da nikoga ne optužuje, ali se u takvim uslovima oni punih džepova mogu "setiti" kako da deluju na kurs.

- Zato sam predlagao deviznu berzu, jer ona smanjuje mogućnosti za novčane manipulacije - ukazao je ovaj stručnjak.

- Kada su nedavno Miškovića pustili iz pritvora, širio je ruke kao da je pobedio i osvojio trofej na Vimbldonu, a ne da je sedeo iza rešetaka. To je bruka i sramota za ovu zemlju koja se bori protiv korupcije i kriminala - ocenio je Dragaš. On smatra da će se u koštac sa onima koji su opljačkali Srbiju na pravi način uhvatiti tek neka "treća" po redu Vlada.

Ekonomista Branko Dragaš podseća da je Mišković još u vreme 90-ih i uživao silne privilegije u poslovanju, jer je bio u direktnoj vezi sa tadašnjim šefom države Slobodanom Miloševićem i njegovom suprugom Mirjanom Marković. Koristio je hiperinflaciju, pa akciznu robu, kupovao devize od Narodne banke, "šticovao" kurs...

- Pa u Delta banci koju je kasnije prodao, depozite su besplatno držale državne ustanove, čime je Mišković uvek bio ne samo privilegovan, već i likvidan - ukazuje Dragaš.

- Nije nikakva mudrost obogatiti se kada vam država omogućuje sve to i kada se i na kursu zarađuje ogroman novac - kaže Dragaš koji smatra da je reč o "zaradi" i većoj od 10 miliona evra.

Podseća da je ovaj tajkun imperiju napravio 90-ih, a uspeo da bogatstvo uveća u poslednjoj deceniji.

- Ja sam 6. oktobra 2000. godine predlagao konfiskaciju tako stečene imovine i prebacivanje tog novca u socijalni i penzioni fond, ali za to, očito, nije bilo sluha - zaključio je Dragaš.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.