Ko je vršio pritisak u ime Delte

Izvor: B92, 14.Avg.2010, 17:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je vršio pritisak u ime "Delte"

Beograd -- Milka Forcan svedoči da je Miroslav Mišković uticao na medije. Ljiljana Smajlović kaže da joj je kao urednici Politike i Forcanova zamerala na pisanju o Delti.

Milka Forcan je za "Kurir" izjavila da Delta na oglašavanje godišnje troši milione evra >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i da se uticaj na medije vidi po tome ko koju vest sme da objavi.

Smajlovićeva navodi da je Forcanova sedela na sastancima na kojima se vršio pritisak na izveštavanje o "Delti".

Milka Forcan nastavlja u istom ritmu - iznosi detalje o vezama dojučerašnjeg poslovnog saradnika Miroslava Miškovića sa medijima i političkim strankama.

Posle izjava da je Mišković ekstreman i optužbi o pretnjama koje joj bivši šef upućuje, u drugom delu intervjua za list "Kurir" je svedočila o vezama Delte, domaćih medija i političkih stranka.

Kakav je odnos tajkuna i medija?

Forcanova: Moje iskustvo govori da velike kompanije i veliki "igrači" imaju ozbiljne fondove koje troše na medije. Pored toga, važni su i lični odnosi i kvalitet tima koji to obavlja. Uticaj u tom slučaju postoji, ali to ne znači da ste amnestirani od svega. Današnja slika u medijima jasno govori ko koju vest sme da prenese, a ko ne.

Koliki je godišnji budžet "Delte" za medije i oglašavanje?

Forcanova: Milionski, u evrima.

A kako je sa strankama?

Forcanova: Te veze postoje, ali se menjaju. Nije kao što je bilo nekad. Ne mogu procesi više da se drže potpuno blokirani, ne možete sve rupe da zatvorite. Nekad je moglo.

Forcanova je rekla da su besmislice da vlast, kroz njen obračun sa bivšim poslodavcem, pokušava da mu smanji manevarski prostor. Kako kaže, nema leđa u politici već samo podršku porodice i prijatelja.

A zašto ste ćutali sve vreme?

Forcanova: Otkud vi znate da sam ćutala?! Uopšte nisam! Naše rasprave i neslaganja su sada prvi put postali javni, ali verujte, jedna od stvari koju nisam radila jeste ćutanje.....Dosta dugo sam gledala na svet s „Deltinim" ružičastim naočarima.

A kad ste ih skinuli, šta ste videli?

Forcanova: Kasno sam uvidela razmere problema u čijem sam se epicentru nalazila godinama. Ne amnestiram sebe, ali dosta toga sam saznala nedavno.

"Ne verujem u kopernikanski obrat Forcanove"

Međutim, Ljiljana Smajlović tvrdi da je Milka Forcan znala kakav je uticaj Delte na medije i da je u pritiscima i lično učestvovala.

Predsednica UNS-a je još 2007. kao glavna urednica "Politike" u kolumni pod nazivom "Pritisak i tortura" otkrila da je Mišković lično telefonom zvao urednike i novinare tog lista nezadovoljan načinom na koji pišu o Delta holdingu. Ljiljana Smajlović kaže da i Milka Forcan učestvovala u pritiscima Delte na novinare.

"U vreme kada sam ja bila u 'Politici', Mišković i Forcanova su bili nezadovoljni i ukinuli reklamiranje Delte u 'Politici'. Ja sam te sastanke sa Milkom Forcan prijavljivala na kolegijumu Politike. Spadam u one građane Srbije koji ne veruju u vratolomni kopernikanski obrat Milke Forcan. Volela bih da čujem da li su i tih 9 odsto o kojima Milka Forcan priča da poseduje ona i njen muž zarađeni kroz pritiske na medije i podmićivanje politicara", rekla je Smajlovićeva.

Da je za pritiske na medije u Delti bila zadužena Milka Forcan smatra i predsednik NUNS-a Vukašin Obradović, koji ne veruje da ovaj sukob nema političku pozadinu.

"Mislim da Milka Forcan sada na politički mig nekoga želi da se predstavi kao svetica ali to je nemoguće. Ako se otvori priča o finansiranju političkih stranaka i medija, njena odgovornost je nezaobilazna i njena naknadna pamet ne bi trebalo da bude alibi za to što su pojedini mediji bili favorizovani a pojedni dovedeni na rub egzistencije", smatra on.

Nemanja Nenadić iz Transparentnoti Srbija kaže da je odavno jasno da tajkuni kroz reklame i vlasništvo kontrolišu medije, a da bi ove izjave Milke Forcan trebalo koristiti i za ispitivanje veza tajkuna sa političarima.

"Naravno u sklopu svih ovih izjava bi bilo logično da Forcan objasni da li je smatrala da su nepravilnosti o kojima sada govori bile problematične dok je bila u firmi i zašto ranije o tome nije govorila, pita se Nenadić.

Milka Forcan nije bila dostupna za pozive B92, a u kompaniji Delta je rečeno da ne žele da komentarišu izjave svoje bivše potpredsednice.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.