Kad mediji hapse - stvaraju maglu

Izvor: B92, 23.Nov.2012, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kad mediji "hapse" - stvaraju maglu

Beograd -- Dok državni vrh borbu protiv korupcije stavlja među prioritete, tabloidi sve češće iznose informacije o osumnjičenima pre policije i pravosuđa.

Tako su ovih dana naslovne strane pune napisa o mogućem hapšenju najbogatijeg Srbina Miroslava Miškovića. Stručnjaci upozoravaju da borba protiv kriminala koja se vodi preko medija zamagljuje istinu i budi sumnju u napore države.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
U Srbiji hapse državni organi, ali sve češće biznismene i tajkune hapse i tabloidi. U većini slučajeva od hapšenja koja se najavljuju u medijima ne bude ništa, a dešavalo se da oni koji su pominjani u tim napisima, posle objavljivanja tekstova, pobegnu iz zemlje.

"Ako neko želi da borbu protiv kriminala vodi preko medija, tako što će da vrši neko spinovanje javnosti, onda je to problem. Ili taj nema dovoljno rezultata u borbi protiv kriminala, ili prosto želi da stvara neku atmosferu u kojoj bi izgledalo da on previše radi, a u stvari daje malo rezultata", kaže Bogoljub Milosavljević sa Pravnog fakulteta Union.

Slična situacija bila je i pre nekoliko godina, kada je u medijima najavljivano hapšenje direktora C marketa Slobodana Radulovića. On je tada pobegao iz zemlje i do danas je ostao nedostupan našim vlastima.

"Ja mislim da gospodin Radulović nije pobegao iz Srbije zbog toga što su ga tabloidi upozorili, mislim da je on imao neke direktnije veze, ali tabloidi jesu pripremili atmosferu, pogotovo među zaposlenima u C marketu, tako da su te reakcije opravdale sve ono što je posle toga došlo", kaže Velimir Ćurguz Kazimir iz fondacije Ebart.

Situacija slična onoj u vreme najave hapšenja direktora C marketa ponavlja se i sada, a naslovne strane tabloida pune su naslova o hapšenju najbogatijeg Srbina Miroslava Miškovića.

"Gospodin Mišković nije građanin koji baš ima problema da sebe zaštiti i mislim da on i treba da se štiti od takvih napisa u medijima. Problem je kada se takve stvari rade prema građanima koji nemaju dovoljno sredstava da se zaštite", kaže on.

Analitičar medija Velimir Ćurguz Kazimir kaže da najava nečijeg hapšenja u medijima ponekad znači odlaganje ili ček odustajanje od toga, a takvi naslovi svakako povećavaju tiraž tabloida.

"Najveća opasnost u tome nije što se o tome piše, najveća opasnost je što se takvim pisanjem zamagli ono što je suština stvari. Da li je to zaista učinjeno, ko je zaista u tome učestvovao, ko je o tome znao a pravio se lud itd. To, zahvaljujući takvom brzopletom pisanju, se izgubi", kaže Ćurguz.

Vlasnik Delta holdinga Miroslav Mišković, bar prema pisanju tabloida, vrlo brzo bi mogao da se nađe iza rešetaka.

Da li i na koji način napisi i naslovne strane u tabloidima utiču na vlasnika Delta holdinga nismo uspeli da proverimo. Iako smo celog dana pokušavali da saznamo da li je u zemlji, tu informaciju nismo uspeli da dobijemo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.