Ima bitnijih pitanja od Miškovića

Izvor: B92, 15.Feb.2013, 00:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ima bitnijih pitanja od Miškovića"

Podgorica -- Mitropolit Amfilohije izjavio da je iznenađen što se sada u Srbiji vodi postupak protiv Miroslava Miškovića "kada treba rešavati mnogo sudbonosnija pitanja".

"Ali, to nije moje, nego onih koji su za to zaduženi", dodao je Amfilohije u intervjuu podgorickoj televiziji "Vijesti".

Na pitanje o tome da li je razmatrao mogućnost preispitivanja odluke da se ordenom Kralja Milutina 2011. odlikuje preduzeće Mat kompani čiji su suvlasnici bili braća Duško >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Darko Šarić, Amfilohije je odgovorio da "on nije delio ordene".

"Što se tiče nepodobnih Šarića i drugih koji su na tapetu, moram da primetim da, kada bi se od reda zavirilo kod svih onih koji su u poslednjih dvadeset godina stekli enormno bogatstvo, verujte mi da to nisu stekli od svoje plate", kazao je mitropolit.

Konstatovao je da Evropa po korupciji "nije mnogo zlatnija od nas". "Poletarci smo mi pred Evropljanima", ocenio je Amfilohije i taj svoj stav ilustrovao tvrdnjom da "ljudi koji su bili angažovani oko Kosova, imaju svoje važne interese i na Kosovu, i u Makedoniji".

"Da smo dobri, nismo", kazao je Amfilohije i ocenio da "nismo gori od onih koji nas proglasavaju najgorima i svrstavaju u đačke klupe, da polazemo ispit za ispitom".

Amfilohije je izjavio u intervjuu da mu je pokojni patrijarh SPC Pavle sugerisao da ne svedoči u Tribunalu u Hagu na suđenju bivšem predsedniku SR Jugoslavije Slobodanu Miloševiću. Kazao je da je poslusao "razuman stav" patrijarha, ali da je intimno bio za svedočenje u Hagu.

Amfilohije je pocetkom februara, na sahrani Milosevićevog brata Borislava, javno priznao da ga je Slobodan Milosević pozvao za svedoka, ali da se nije odazvao jer su mu tako sugerisali nadležni u crkvi. On tada nije precizirao ko ga je tako svetovao.

Komentarišući ocene EU da u Crnoj Gori nema "vidljive borbe protiv visoke korupcije", Amfilohije je kazao da "borbe sigurno ima", ali da "vrana vrani oci ne vadi".

Amfilohije je ponovio stav Mitropolije da vlast u Crnoj Gori pokusava da "eliminise" i "ignorise" Pravoslavnu crkvu i kao primer za to naveo to što je država ugovorni odnos prvo regulisala sa Svetom stolicom.

"Elementarna stvar je bila da se najpre potpise sporazum sa Pravoslavnom crkvom", kazao je i zaključio da stvari "tu dobijaju nezdravu dimenziju".

Crnogorske vlasti su pre dve godine ugovorima regulisale odnose sa Svetom stolicom, Islamskom i Jevrejskom zajednicom.
Pogledaj vesti o: Miroslav Mišković

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Amfilohije: Ima sudbonosnijih pitanja od Miškovića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Feb.2013

PODGORICA -..Mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve (SPC) Amfilohije izjavio je u četvrtak uveče da je iznenađen što se sada u Srbiji vodi postupak protiv Miroslava Miškovića "kada treba rešavati mnogo sudbonosnija pitanja za državu"..."Ali, to nije moje, nego onih koji su za...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.