Da li je Mišković prepisivao „Deltu”

Izvor: Politika, 22.Jul.2010, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li je Mišković prepisivao „Deltu”

Odluka koju su advokati porodice Forcan priložili kiparskom sudu potpisana krajem devedesetih godina. – „Deltini” pravnici poriču verodostojnost dokumenta

Postoji dokument o prenosu devet odsto vlasništva „Delta maksija” i „Delta rilestejta” sa Miroslava Miškovića na Branka Forcana na osnovu koga je Okružni sud u Nikoziji doneo odluku o zabrani raspolaganja imovinom ove dve firme. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Ovo za „Politiku” tvrdi izvor blizak porodici Forcan.

A kako saznajemo iz suprotnog „tabora”, reč je o odluci („papiru”) s kraja devedesetih godina kojom se deo vlasništva sa Miroslava Miškovića prenosi na Branka Forcana, ali više detalja nismo uspeli da saznamo.

Uz odluku su Forcanovi priložili i pravno mišljenje jednog profesora sa privatnog pravnog fakulteta u Beogradu. S druge strane, „Deltini” advokati podneli su žalbu na odluku kiparskog suda o zabrani raspolaganja imovinom „Delta maksija” i „Delta rilestejt”. Kako saznajemo, prethodno su, dokument koji im je stigao iz „Hemslejda” sa Kipra, a koji su Forcanovi priložili kao dokaz kiparskom sudu, nosili i na veštačenje. Miškovićevi advokati su uz žalbu dostavili i drugačije pravno mišljenje.

Na pitanje zašto su dokazi dostavljeni kiparskom, a ne srpskom sudu, pravni zastupnik Forcanovih u Srbiji Aleksandar Lojpur tvrdi da je advokatska kancelarija „Lalive” iz Ženeve, koja je angažovana u ovom slučaju, dostavila dokaze u Nikoziju jer je vlasnik „Delta maksija” i „Delta rilestejta” – kompanija „Hemslejd trejding limitid” sa Kipra.

– Za ovaj slučaj je apsolutno nebitno da odluku kiparskog suda prizna i sud u Srbiji. Jer, „Delta maksi” se ne prodaje iz Srbije, nego sa Kipra. To nije srpska, već kiparska firma, tako će se i porez od prodaje platiti na Kipru, a ne u Srbiji – kaže naš izvor blizak porodici Forcan.

Tako je „brakorazvodna” parnica Milke Forcan i Miroslava Miškovića izbacila ono što je ispod tepiha bilo zakopano pre više od deset godina, kada se njen suprug Branko „razvodio” od Miškovića. Jer, ako se odlazak Branka Forcana iz „Delta holdinga” poklapa sa osnivanjem „Delta maksija” (kraj 1999, početak 2000. godine), onda je moguće da je deo pogodbe bio udeo u novoformiranoj kompaniji. Ono što je nejasno jeste to na osnovu čega Forcan potražuje udeo u „Delta rilestejtu” koji je formiran četiri godine kasnije otkako je on napustio Miškovića. Na ovo pitanje juče nismo mogli da dobijemo odgovor. Forcanovi ovo pitanje nisu potezali godinama, sve dok krajem maja Milka nije odlučila da napusti Miškovića. Početkom juna Forcanovi su presavili tabak i tužili bivšeg šefa.

Međutim, ono što je činjenica jeste to da se Branko Forcan u zvaničnim registrima, ni kiparskim ni ovdašnjim, nigde ne vidi kao vlasnik. Prema dokumentu u koji je „Politika” imala uvid, a koji je izdalo Ministarstvo za trgovinu, industriju i turizam Republike Kipar, kao jedini akcionara sa 100 odsto udela u „Hemslejd trejding limitidu”, u čijem je vlasništvu „Delta holding”, navodi se Miroslav Mišković. Sa druge strane, u srpskoj Agenciji za privredne registre kao stoprocentni vlasnik „Delta maksija” i „Delta rilestejta” navodi se kiparski „Hemslejd”.

„Deltini” advokati, sa druge strane, poriču da Branko Forcan ima devet odsto akcija u kompaniji.

U kompaniji Miroslava Miškovića ističu i to kako blokada prodaje „Delta maksija”, koju je doneo Okružni sud u Nikoziji, nije obavezujuća u našoj zemlji.

– Takođe, onaj ko tuži mora da zna i gde će da tuži, jer odluka o blokadi prodaje „Delta maksija” u Srbiji nije obavezujuća – dodaju „Deltini” pravni zastupnici.

A. Nikolić

objavljeno: 23.07.2010.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Mišković dao 9% "Delte M" Forcanu?

Izvor: B92, 23.Jul.2010, 02:30

Beograd -- Kupoprodajni ugovor akcija firme "Delta M" između Miroslava Miškovića i Branka Forcana potpisan je 30. decembra 1994. godine, kaže advokat Mark Henzelin..."Ukoliko Mišković osporava da je njegov potpis originalan, spremni smo na ekspertizu! Ali do sada Miškovićevi advokati nisu tvrdili...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.