ŽELE BRATOUBILAČKI RAT: Neviđeni pritisci Zapada, hoće da Srbija UDARI na Dodika

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Okt.2018, 22:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŽELE BRATOUBILAČKI RAT: Neviđeni pritisci Zapada, hoće da Srbija UDARI na Dodika

Smeta im sigurna pobeda na izborima predsednika RS

Zapadni moćnici u poslednje dve nedelje žestoko pritiskaju predsednika Srbije Aleksandra Vučića kako bi Specijalno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo istragu protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika zbog navodne korupcije i pranja novca!

Plan stranaca jeste da neposredno uoči izbora u BiH, zakazanih za nedelju, 7. oktobra, kriminalizuju Dodika, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i to preko Srbije! Osim pokretanja istrage, Zapad traži i da uvedemo sankcije Dodiku i zamrznemo mu sve račune.

Prema rečima osoba upućenih u ovaj slučaj, moćnici iz Vašingtona i Brisela zahtevaju da Dodik bude optužen zbog navodno kriminalne kupovine kuće na Dedinju.

- Nema nikakvih dokaza da je Dodik nelegalno stekao tu vilu i to je u više navrata već utvrđeno, čak i u istrazi tužilaštva iz Sarajeva. Uprkos tome, Vučiću je u poslednjih petnaestak dana sa više zapadnih adresa stiglo više "sugestija" da bi trebalo da hitno pokrene istragu Dodikove imovine u Srbiji. Ti zahtevi se temelje na činjenici da su SAD uvele sankcije Dodiku zbog sumnje u korupciju i pranje para... - navodi osoba upućena u ovaj slučaj.

I dok predsednik Vučić juče nije komentarisao ova saznanja, sam Milorad Dodik je do sada više puta potvrdio da se stranci, pre svih SAD i Velika Britanija, žestoko mešaju u izbore u BiH. Njegov savetnik Aleksandar Vranješ, upitan da prokomentariše razvoj situacije, kaže da veruje da Srbija neće podleći pritiscima.

- U potpunosti je nemoguće uvođenje sankcija Dodiku, bez obzira na to koliko su jaki pritisci Zapada i SAD. Prema svim istraživanjima, Dodik će odneti pobedu na izborima i u nedelju će postati novi član Predsedništva BiH. Članovi Predsedništva BiH zaduženi su za spoljnu politiku, pa je očekivano da će Dodik imati hladnije odnose sa državama koje su insistirale da mu se uvedu sankcije... - naglašava Vranješ, dodajući da ovo znači i da će se pogoršati odnosi BiH i nekih zapadnih država. Politički analitičar iz Banjaluke Anđelko Kozomara je takođe uveren da Srbija neće uvesti sankcije Dodiku.

- Teško je poverovati da u Beogradu postoji političar koji bi mogao da uradi takvu glupost. Sankcije sigurno neće uvesti predsednik Vučić. On je do sada više puta i verbalno i finansijski pokazao veliku ljubav prema Republici Srpskoj i Srbima koji ovde žive. Kada bi uveo sankcije Dodiku, izgubio bi poverenje vlastitog naroda. Vučić je veoma mudar i znaće da se odupre ovim neprimerenim pritiscima Zapada – naglašava Kozomara.

Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbednosti u Banjaluci, ocenjuje da se Zapad iz petnih sila trudi da politički "zamuti vodu" pred izbore u BiH.

- Ovakvi zahtevi pokazuju da zapad na sve moguće načine pokušava da veštački stvori trvenja među Srbima i između Srbije i Republike Srpske. Oni od toga neće odustati – navodi Ćeranić.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.