Izvor: Politika, 09.Feb.2014, 21:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Za Srbiju je ključna stabilnost Srpske

Dodik: Bošnjaci ne žele ovakvu BiH. – Bosić: Dodika nećemo rušiti na ulici

Prema izveštajima agencija

Srbija će svim sredstvima podržati stabilnost Republike Srpske i regiona jer je to za nju od presudnog značaja, poručio je prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka s predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, liderom Srpske demokratske stranke (SDS) RS >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Mladenom Bosićem i predsednikom Skupštine RS Igorom Radojičićem.

„Srbija ima posebnu ulogu u sprovođenju Dejtonskog sporazuma. Ne želimo da se mešamo u bilo čije poslove, već da sačuvamo stabilnost u regionu i pomognemo političku i ekonomsku stabilnost RS. To je ključno za sve nas”, rekao je Vučić, prenela je Beta. Govoreći o socijalnim neredima koji već nekoliko dana potresaju Federaciju BiH, Vučić je izrazio zadovoljstvo što u RS „i dalje postoji istinska stabilnost”.

Prema njegovim rečima, interes Srbije je stabilnost u regionu, jer slike koje ovih dana idu u svet ugrožavaju region u smislu investicija i drugih aktivnosti: „Zato je naša poruka važna, a to je politička, i ekonomska, i regionalna stabilnost, koja je od suštinskog značaja za sve nas. Nijednu lošu reč o BiH neću da kažem – Dodik na to ima pravo, ja nemam”, rekao je Vučić i dodao da je Srbija suverena zemlja i poštuje drugu suverenu zemlju, preneo je Tanjug.

Predsednik RS Milorad Dodik ocenio je da je bošnjački politički vrh „izgubio kontrolu nad situacijom”. On je dodao da je Federacija BiH „nefunkcionalna” i da su Bošnjaci nezadovoljni jer „ne žele ovakvu” BiH. Deo krivice, dodao je Dodik, za situaciju u BiH snosi međunarodna zajednica, koja je odgovorna za „ignorisanje realnosti”. „Uveren sam da BiH polako klizi ka raspadu”, kazao je Dodik.

Napominjući da je premijer Hrvatske Zoran Milanović posetio Mostar, Dodik je ocenio da su Srbija i Hrvatska, zbog pritiska visokih predstavnika međunarodne zajednice, bile eliminisane iz zbivanja u BiH.

Dodik je takođe rekao i da su organizacije koje građane pozivaju na proteste „konektovane na neke institucije BiH”, kao i da će policija RS zabraniti organizovani ulazak demonstranata iz Federacije BiH u RS.

Mladen Bosić, najveći Dodikov politički oponent u Republici Srpskoj, poručio je juče da „opozicija neće Dodika menjati na ulici, već na izborima”.

Bosić, predsednik Srpske demokratske stranke, rekao je da je zajednička ocena svih u RS da je u Federaciji BiH reč o opasnim procesima koji mogu da eksaliraju u smerovima koje niko ne bi želeo, preneo je Tanjug.

„Reč je o nasilnim protestima i sve liči na ono što se dešavalo u arapskim zemljama, poznatije kao arapsko proleće”, rekao je Bosić, dodajući da je jasno da niko u RS, pa ni opozicija, ne želi nikakvo nasilje ni proteste i nerede.

„Mi znamo da je mnogo građana nezadovoljno, ojađeno, da teško živi, da RS ima problema u korupciji, slabom standardu, ekonomiji, da ima problema u zdravstvu, ali mi kao SDS ne mislimo smenjivati predsednika Dodika na ulici”, rekao je Bosić na zajedničkoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

On je zahvalio Vučiću na pozivu na sastanak koji je, kako je rekao, poruka građanima da se ne zaleću. „Smatramo da se promene u RS mogu dogoditi jedino na izborima i pozivamo građane da svoju energiju i želju za promenom iskažu na njima”, rekao je Bosnić. Jasno je da se ovi protesti žele preseliti u RS, što se vidi po dešavanjima u Bijeljini i nekim drugim mestima, ali je veoma važno da RS ostane politički stabilna i izvan ovih turbulencija, naglasio je on.

Bosić je dodao da to ne znači da se SDS ne slaže s protestima građana, ali će ih kada dođe vreme i organizovati, na miran način i bez rušenja institucija. „Nikakvo nasilje neće biti podržano od strane SDS-a”, istakao je Bosić.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je na zajedničkoj konferenciji za medije izjavio da u Srbiji ne očekuje događaje slične onima u Federaciji BiH, da u Srbiji može i moći će da protestuje kad ko hoće, ali u skladu sa zakonom, i istakao da se pokazalo da je njegova odluka o tome da se ide na vanredne parlamentarne izbore bila – prava.

„Garantujem mir u ovoj zemlji”, poručio je Vučić i naglasio da će narod na izborima odlučiti kakvu vlast u Srbiji hoće.

M. A.

----------------------------------------------

Borci RS: Lagumdžija plače što nema nemira u Srpskoj

Predsednik Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) Pantelija Ćurguz je ocenio da je cilj protesta u Federaciji BiH rušenje i stvaranje haosa u celoj BiH, što bi dovelo do revizije Dejtonskog sporazuma, prenela je Beta.

„Tačno je da su ljudi izašli na ulice zbog lošeg stanja, ali imamo navijačke grupe koje su plaćene da pale zgrade, čak i Arhiv BiH. Ne mislite li da je to slučajno?”, rekao je on posle sastanka boračkih udruženja s najvišim zvaničnicima RS u Banjaluci. Kazao je i da „bošnjački političari, poput (lidera SDP BiH) Zlatka Lagumdžije, plaču što nema nemira u RS”, dok ministar bezbednosti BiH Fahrudin Radončić „otkriva da on ne komanduje policijom”.

To, tvrdi Ćurguz, znači da Radončić traži reformu bezbednosnih snaga. „Sve ukazuje da je to smišljena rabota kako bi se u BiH dovelo do nove konferencije o Dejtonskom sporazumu, odnosno njegove revizije”, ocenio je predsednik BORS-a. On je poručio da će „svako ko bude pokušao da destabilizuje situaciju u RS naići na otpor”.

----------------------------------------------

Miting i kontramiting u Bijeljini

Na Gradskom trgu u Bijeljini su istovremeno održana dva protesta – stotinak mladih s jedne strane uzvikivali su „Lopovi!”, a nasuprot njih grupa okićena srpskim zastavama skandirala je „Ne protestima u Republici Srpskoj”, prenela je Radio-televizija Republike Srpske, preneo je Tanjug. Jednočasovni skup dve suprotstavljene grupe od po stotinu ljudi, uglavnom mladih, protekao je mirno, a policija je udaljila jednog mladića koji je pokušao da nasrne na drugu grupu.

Dve grupe bile su razdvojene samo ulicom i brojnim policijskim snagama bez zaštitne opreme.

----------------------------------------------

Incko izazvao pometnju u Briselu

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Incko ocenio je da bi, ako stanje u BiH bude eskaliralo, trebalo eventualno razmisliti i o trupama EU, preneo je Tanjug.

„Razmotrićemo stanje u Bosni i Hercegovini u utorak u međunarodnom upravljačkom odboru. Austrija će povećati broj svojih vojnika u Bosni. Ako stanje bude eskaliralo moraćemo eventualno da razmišljamo o trupama EU. Međutim, ne sada”, poručio je on u intervjuu bečkom dnevniku „Kurir”.

On je istovremeno potvrdio da je delimično uzrok haosa i državna konstrukcija koja ne funkcioniše. „Dejtonski sporazum je bio mirovni sporazum, koji je bio jako uspešan. Međutim kao ustavni sporazum on je suviše komplikovan. U bosansko-hrvatskoj federaciji postoji 11 vlada, 11 premijera, 11 ministara unutaršnjih poslova. To je neefikasno i preskupo”, naglasio je austrijski diplomata.

S druge strane, zvaničnici u Evropskoj komisiji u Briselu su ukazali da međunarodni visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Incko „nije predstavnik Evropske unije”. To su agenciji Beta rekli izvori iz službe visoke predstavnice EU za spoljnu i bezbednosnu politiku, uz opasku da dodatne ocene stanja u Bosni i izjave Incka treba potražiti i u delegaciji EU u Sarajevu i u komandi snaga EU – Eufor, u BiH.

objavljeno: 09.02.2014.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Dodik nakon sastanka sa Vučićem: BiH ne može da preživi, klizi ka raspadu

Izvor: SandzakPress.net, 10.Feb.2014, 21:12

BiH, Srbija - BiH ne može da preživi, poručio je nakon današnjeg sastanaka u Beogradu predsjednik bh. entiteta Republika Srpska i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik nakon sastanka sa prvim potpredsjednikom tehničke Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Narodne skupštine...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.