U Srpskoj stabilna bezbjednosna situacija

Izvor: Cafe.ba, 13.Dec.2015, 18:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srpskoj stabilna bezbjednosna situacija

NOVI GRAD - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je u Srpskoj stabilna bezbjednosna situacija koja podrazumijeva normalno obavljanje poslova državnih organa i institucija.

Dodik je, nakon sastanka u Novom Gradu sa načelnikom opštine Snježanom Rajilić i lokalnim zvaničnicima, kojem je prisustvovao i ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač, naveo da ni u Novom Gradu nije narušena bezbjednosna situacija.

Predsjednik Srpske >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << je akciju Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH i Tužilaštva BiH od 10. decembra u Novom Gradu okarakterisao kao događaj koji izlazi iz dosadašnje uobičajene prakse, koja je podrazumijevala koordinaciju, a što je suština odnosa u BiH.

"Ovaj akt je `velikodržavni` akt BiH, koja želi da nametne princip subordinacije i situaciju da svaki niži organ treba da bude podložan odlukama i naređenjima sa nivoa BiH", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je ponovio da Ustav BiH nije predvidio postojanje Suda BiH, Tužilaštva BiH i Sipe, te da, ustvari, BiH želi da dođe do veće pravne snage.

Dodik je istakao da u BiH postoji konsenzus o pitanju da Sud i Tužilaštvo BiH ne rade dobro, ali da nekima odgovora takvo stanje.

"Mi smo iz Republike Srpske kontinuirano osporavali pravo Suda i Tužilaštva BiH da djeluje na način na koji djeluje, a naravno sada i Sipe, koja je ranije koordinisala aktivnosti sa MUP-om Srpske", naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, raznim izjavama pokušava se napraviti dodatna dezorganizacija.

"Naravno da je Policija Republike Srpske sarađivala u vezi sa hapšenjem osumnjičenih za ratne zločine, ali nije bilo rečeno da će biti obavljen pretres Policijske stanice u Novom Gradu, pogotovo ne iz razloga koji su navedeni. Oni smatraju da je Policija Srpske neka `mafijaška` organizacija koja bi mogla da uništi ili sakrije dokaze, čime se ponižava Policija Republike, njen istorijat i postupanje", kaže Dodik.

Dodik je rekao da je zadovoljan radom Policije Republike Srpske, te napomenuo da u Sudu BiH i Sipi do sada nema zabilježen nijedan slučaj da je Policija Srpske uklanjala dokaze.

"Riječ je o novom političkom aktu, političkom procesu razgradnje Republike Srpske i njenih institucija i snage i jačanju nečega što je vanustavno postavljeno", smatra Dodik.

On je poručio da su odluke Vlade i Narodne skupštine Republike Srpske veoma jasne i da ih niko ne treba provjeravati, te da će, ako se to, ipak, desi - to biti provokacija i namjera da se inscenira neki problem.

"Tražimo da se preispitaju dosadašnje procedure i uspostave nove za saradnju bezbjednosnih agencija", rekao je Dodik.

Napominjući da Republika Srpska ne krije nikakave dokaze o bilo kakvim krivičnim djelima, a pogotovo ne o ratnim zločinima, Dodik je rekao da je evidentno da Sud i Tužilaštvo BiH imaju tendenciozan stav prema Srbima, koje nastoje da procesuiraju kao jedine krivce.

Dodik je poručio da je Republika Srpska odlučna da očuva kapacitet svoje autonomije i snagu svojih institucija, navodeći da saradnja mora da postoji, ali da niko neće ponižavati Srpsku i njene institucije.

On je rekao da je današnja posjeta Novom Gradu podrška lokalnim institucijama i Policiji u ovoj opštini, kojoj će biti obezbijeđena logistika.

"Vjerujem da će uskoro biti utvrđeni novi protokoli i da će se situacija normalizovati, iako nemamo povjerenja u rad Suda BiH i Tužilaštva BiH", dodao predsjednik Srpske.

Dodik je rekao da nisu novost priče o prikrivanju kriminalnih radnji u Republici Srpskoj, da je riječ o pokušaju kriminalizacije Republike, ali da Srpska ima dovoljno kapaciteta da se izbori sa kriminalom.

Načelnik opštine Novi Grad Snježana Rajilić rekla je da su predstavnici opštine danas upoznali predsjednika Dodika o zaključcima opštinskog Foruma za bezbjednost.

"Tražili smo da se pred predstojeće novogodišnje praznike pojača aktivnost Policijske stanice Novi Grad, te da se ova Policijska stanica materijalno i ljudski osnaži", navela je Rajilićeva.

Ona je dodala da Forum smatra da je bio nepotreban onakav način pretresa u Novom Gradu - Policijske stanice, opštine i komunalnog preduzeća, koji su u četvrtak, 10. decembra izvršili pripadnici Sipe i Tužilaštva.

Rajilićeva je ponovila da su predstavnici tih institucija mogli dobiti te podatke i na službeni zahtjev ili sami doći po njih.

Dodik i Lukač danas su se, nakon razgovora sa načelnikom opštine i lokalnim rukovodstvom, u zgradi opštine sastali sa odbornicima SNSD-a i DNS-a u lokalnom parlamentu, članovima opštinskog Foruma za bezbjednost i direktorima lokalnih preduzeća i institucija.

Nakon toga, Dodik i Lukač su zajedno sa Rajilićevom i opštinskim rukovodstvom posjetili Policijsku stanicu Novi Grad gdje su se sastali sa načelnikom Centra javne bezbjednosti Prijedor Daliborom Ivanićem i komandirom stanice Zoranom Kutanjcem.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na Cafe.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.