U Podgorici sahranjen mitropolit Amfilohije

Izvor: SandzakPress.net, 01.Nov.2020, 18:26

U Podgorici sahranjen mitropolit Amfilohije

U kripti hrama Hristovog vaskrsenja danas je sahranjen arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. “Njegovo tijelo je spušteno u kriptu hrama gdje je prije nekih desetak minuta sahranjen”, javila je reporterka Al Jazeere Milica Marinović. Od mitropolita se oprostilo hiljade građana, koji su mu od jučer u mimohodu odavali posljednju poštu. Sahrani su prisustvovali mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić, predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, predsjednik >> Pročitaj celu vest na sajtu SandzakPress.net << Srbije Aleksandar Vučić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, lideri DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević, brojni zastupnici parlamentarne većine i ličnosti iz javnog i društvenog života Srbije i Crne Gore, ali ne i predsjednik Milo Ðukanović, prenosi Tanjug. Patrijarh Irinej služio liturgiju Prethodno je patrijarh srpski Irinej služio liturgiju u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, gdje će danas biti sahranjen mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. Kovčeg sa posmrtnim ostacima arhiepiskopa cetinjskog i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija dopremljen je jučer u Podgoricu i izložen u hramu Hristovog vaskrsenja gdje je veliki broj građana prošao kako bi odao poštu, prenosi Tanjug. Tijelo mitropolita bit će u Hramu do sahrane i sve vrijeme građani koji žele da se oproste od Amfilohija moći će to da učine u mimohodu. Kršenje epidemioloških mjera Prethodna dva dana su masovno kršene mjere Nacionalnog koordinacionog tijela za suzbijanje širenja korona virusa, a i jutros se vidi da dio prisutnih ispred Hrama ne nosi maske i ne drži distancu, a slično je i unutar Hrama. Ipak, za razliku od jučer oko kovčega je postavljena ograda. Zdravstvene vlasti apelovale su na sve koji žele prisustvovati ispraćaju da poštuju mjere, a to je učinila i Mitropolija crnogorsko-primorska. Amfilohije će prema vlastitoj želji biti sahranjen u kripti Sabornog hrama u Podgorici, a grob u kojem će počivati pripremljen je za njegovog života. Do sahrane mitropolita u svim pravoslavnim hramovima u jednakim razmacima zvonit će zvona, a na dan sahrane u svim manastirima, gdje je to moguće, bit će služene liturgije i održan pomen. Izvor: Al Jazeera i agencije The post U Podgorici sahranjen mitropolit Amfilohije appeared first on Sandžak PRESS.

Nastavak na SandzakPress.net...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dodik: Mitropolit Amfilohije okupio srpski narod

Izvor: Nezavisne Novine, 01.Nov.2020

PODGORICA - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je blaženopočivši mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije okupio srpski narod, što se vidjelo tokom litija koje su organizovane radi odbrane svetinja u Crnoj Gori.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Upokojio se u Gospodu mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije

Izvor: PrviPrviNaSkali.com, 02.Nov.2020, 17:34

Mitropolija crnogorsko-primorska:Saopstenje za javnost30. oktobar 2020.Uoci spomena na upokojenje Svetog Petra Cetinjskog, jutros u 8.22 casova, poslije primanja svete Tajne Pricesca u Klinickom centru Crne Gore, mirno se upokojio u Gospodu nas blazenopocivsi voljeni Arhipastir. .Mitropolit je u bol..

Nastavak na PrviPrviNaSkali.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SandzakPress.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SandzakPress.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.