Tužilaštvo izbegava da komentariše izjave

Izvor: Blic, 25.Avg.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilaštvo izbegava da komentariše izjave

BANJALUKA – Tužilaštvo BiH ne komentariše izjave političara ni procese i predmete na kojima radimo, rekao je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić povodom tvrdnji premijera RS Milorada Dodika da je Tužilaštvo BiH pripremilo krivične prijave protiv Vlade RS.

Podsećamo, Dodik je izjavio da ima poverljive informacije iz Tužilaštva BiH da su krivične prijave protiv Vlade RS već „upakovane" i to po nalogu prvog zamenika visokog predstavnika Rafija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Gregorijana i da je na njegov zahtev dat nalog SIPA da istražuje izgradnju zgrade Vlade RS, RTV doma i privatizaciju „Telekoma Srpske".

„Imam informacije da Gregorijan vrši dnevni pritisak na tužioce i sudije da se podstakne istraga. To je zloupotreba jer Tužilaštvo BiH nije nadležno za ova pitanja, već Tužilaštvo RS i mi nemamo ništa protiv da se ono time bavi", rekao je Dodik.

Do zaključenja ovog izdanja ni u OHR niti od Rafija Gregorijana nismo uspeli da odbijemo komentar na Dodikove tvrdnje. Istovremeno, pomoćnik direktora SIPA Dragan Lukač izjavio je za federalnu štampu da SIPA prikuplja informacije i obaveštajne podatke u vezi sa mogućim nezakonitistima oko izgradnje određenih objekata u RS, poput zgrade Vlade RS i investicija na području ovog entiteta koji se tiču prodaje strateških objekata i imovine, poput naftne industrije.

Drugi pravac policijske istrage, kaže Lukač, vodi se u skladu sa naredbama Tužilaštva BiH i usmeren je na izuzimanje dokumentacije od određenih subjekata u RS koji nisu samo u okviru Vlade RS nego i nekih preduzeća.

SDS: Poziv na istragu

Bokićeva: Nema straha


Srpska demokratska stranaka zatražila je juče od pravosudnih institucija u RS da istraže „poslove" premijera RS Milorada Dodika kako se time ne bi bavilo Tužilaštvo BiH, ocenjujući da bi to moglo da utiče na predstojeće razgovore o ustavnim promenama.

„U opasnost je dovedena čitava RS jer je Dodik došao u poziciju da razgovore o reformi Ustava BiH vodi pritisnut istragama Tužilaštva BiH", navode u SDS. Portparolka premijera RS Biljana Bokić saopštila je da se Dodik ne plaši bilo kakve istrage nadležnih organa, navodeći da SDS izražava lažnu bojazan za poziciju RS.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.