Trag oružja iz „Borika“ vodi do Luke Bojovića

Izvor: Blic, 12.Jan.2012, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trag oružja iz „Borika“ vodi do Luke Bojovića

Boško Stanišljević (63) osumnjičen za unos oružja u Sportsku dvoranu „Borik“ u Banjaluci, prema ekskluzivnim saznanjima „Blica“, bio je na vezi sa Ljubanom Ećimom, bivšim bezbednjakom BiH i osobom iz bosanskog podzemlja, a koji je u odličnim poslovnim vezama sa Lukom Bojovićem, šefom beogradske kriminalne scene.

Ove veze predstavljaju crvene signale zbog kojih se istraga o oružju nađenom u „Boriku" dan uoči proslave 20 godina postojanja RS, a kojoj su >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prisustvovali predsednici RS i Srbije Milorad Dodik i Boris Tadić, tretira kao pokušaj terorističkog akta.

Pročitajte izjave o pronalaslu oružja u Banjaluci:

Homen: Ozbiljno shvatiti unošenje oružja u halu Borik

Dačić: Osumnjičeni u RS i Ećim se poznaju

Dodik: Osećam se potpuno bezbedno

- Ne postoji veći osnov za sumnju o planiranom atentatu od imena Luke Bojovića, a do kojih se došlo razotkrivanjem kontakata osumnjičenog Stanišljevića. Konkretni dokazi još ne postoje, ali se istraga vodi kao da je pitanju bilo planirano ubistvo predsednika Srbije - kaže za „Blic" izvor iz MUP Srbije.

Radnik Sportske dvorane „Borik" Boško Stanišljević (61), poznatiji kao Bole, priznao je policiji da je sakrio oružje i eksploziv u dvoranu. Navodno je otkrio da je arsenal naoružanja ostavio pre nekoliko godina, a ne, kako se spekulisalo, neposredno pred održavanje svečane akademije povodom Dana RS.

Veze kriminalaca

Započeta je i provera osumnjičenog, u kojoj su i utvrđeni njegovi kontakti sa Ećimom, nekadašnjim zamenikom šefa SDB Banjaluke, koga je zbog umešanosti u šverc cigareta i drugih kriminalnih radnji sa te funkcija 1997. smenila Biljana Plavšić. Ećim je inače bio u kumovskim vezama sa Željkom Ražnatovićem Arkanom, a u vreme ratnih dešavanja pokušao je da stvori jedinicu sličnu Crvenim beretkama, čije je pripadnike jedno vreme čak obučavao Milorada Ulemek Legija.

Šta je zaplenjeno

automatska puška sa prigušivačem i pet okvira dve ručne kumulativne bombe dve bombe M75 i M52 poluautomatska puška 330 metaka kalibra 7,62 milimetara 67 metaka kalibra 7,9 milimetara štapini sa upaljačem i tri kilograma plastičnog eksploziva

Zbog sumnje da je novcem od droge finansirao haške optuženike, bio je na crnoj listi SAD. Veze sa Arkanom i Legijom dovele su Ećima i do Luke Bojovića, takođe prijatelja Arkana i Legije. Bojović je poslednjih godina preuzeo beogradsko narko-tržište, a zbog ubistva i dva pokušaja ubistva za njim je raspisana poternica Interpola. Veza Ećima i Bojovića u sudskim spisima „dokumentovana" je i zajedničkim saradnikom Veljkom Banovićem, koji se trenutno nalazi u zatvoru u Sremskoj Mitrovici. Banović je naime najpre u septembru 2007. uhapšen sa Bojovićem zbog skrivanja odbeglih zemunaca, oružja i falsifikovanja isprava.

Tri meseca kasnije, u akciji Specijalnog tužilaštva u Beogradu je uhapšen Ljuban Ećim, kao i nekoliko njegovih saradnika osumnjičenih da su stvorili međunarodnu narko-organizaciju kod koje je nađena droga vredna milion evra, eksploziv, oružje. U tom postupku na optužnici se kao pripadnik grupe našao i Bojovićev saradnik Banović, koji je u ovom postupku osuđen na šest i po godina zatvora. Ećim je međutim oslobođen optužbi za drogu. Osuđen je samo zbog falsifikovanja isprava.

Misterija naoružanja

Inače, i dalje ostaje velika misterija kako je tolika količina naoružanja ostala neotkrivena ako se dvorana, kako tvrdi rukovodstvo ove ustanove, pregleda redovno i u vreme bilo kakvih menifestacija. Čak ni kada je 2003. dvoranu detaljno „pročešljala" izraelska obaveštajna služba Mosad, kada je u „Boriku" gostovao košarkaški klub Makabi, nije pronađeno naoružanje.

Priznanje u policiji

Stanišljević je pre desetak dana povredio potkoleničnu kost, noga mu je u gipsu i od tada je na bolovanju. Na štakama je i priveden u policiju. Kada je u utorak na televiziji čuo vanredne vesti da je u dvorani pronađen arsenal naoružanja, od silnog uzbuđenja i stresa mu je pozlilo. Kada je došao sebi, prvo je nazvao direktora dvorane Manojla Zrnića i odmah mu priznao da je eksploziv i oružje on uneo u dvoranu. Zajedno su onda to prijavili policiji.

Stanišljević, koji u „Boriku" radi od osnivanja ustanove 1974. godine, među kolegama važi sa dobrog radnika. Porodičan čovek, otac dve kćerke, za godinu dana trebalo je da bude penzionisan.

- Niko ne može da veruje da je baš on to uradio. Prvo je mene o tome obavestio, a mi smo onda to dalje prosledili. Da li je još neko umešan u tu priču, ne mogu da tvrdim. Vreme će pokazati - kaže direktor SD „Borik" Manojla Zrnić.

On tvrdi da se pred svaki događaj dvorana pregleda i da se za to postoje zapisnici koje potpisuje MUP RS i zapolenici SD „Borik". Nije hteo da ulazi u to da li su pregledi urađeni detaljno ili ne, budući da je naoružanje otkriveno tek u ponedeljak.

S obzirom na to da je reč o krivičnom delu terorozma, Stanišljević u policijskom pritvoru može da ostane 72 časa.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.