Tadić: Puna podrška teritorijalnom integritetu i ustavnom uređenju BiH

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jun.2009, 21:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Puna podrška teritorijalnom integritetu i ustavnom uređenju BiH

BANJA LUKA - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u Banja Luci, posle razgovora sa premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom, da je Srbija garant poštovanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i punom snagom podržava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i njeno ustavno uređenje, što podrazumeva postojanje RS i Federacije BiH.

"Srbija je i garant Dejtonskog sporazuma i punog teritorijalnog suvereniteta i integriteta BiH i od takve politike ne odustaje. Istovremeno, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Srbija ne prihvata politiku nametanja rešenja i za Srbiju je prihvatljivo svako rešenje koje prihvate legitimni predstavnici sva tri naroda u BiH", rekao je predsednik Tadić ističući da svaka drugačija politika nije prihvatljiva za Srbiju.

Produbljivanje veza sa RS

Tadić je istakao da Srbija ima specijalne paralelne veze sa RS, koje "dograđuje i produbljuje", ali i da želi takve veze i sa Federacijom BiH, jer "i na taj način želimo da poboljšamo i ekonomsku i političku komunikaciju između Srbije i BiH".

Kad je reč o odluci visokog međunarodnog predstavnika u BiH da poništi zaključke skupštine RS o efektima prenesenih nadležnosti sa RS na BiH, predsednik Srbije je rekao da je time "nastala nova situacija" iz kojeg bi polako trebalo izaći i započeti komunikaciju i donošenje političkih odluka koje su legitimne i obezbeđuju stabilnost i razvoj.

"Svako ko želi stabilnost zapadnog Balkana, pa time i BiH želi da izbegne situacije u kojoj se legitimne odluke predstavnika građana poništavaju", rekao je Tadić.

Zajednički cilj - članstvo u EU

Predsednik Srbije je rekao da je došlo vreme za drugačiju politiku, koja nas sve zajedno vodi ka konačnom ostvarivanju članstva u EU.

"Bez razvoja na prostoru zapadnog Balkana nema ni integracija naših zemalja u EU, a bez toga nema ni blagodeti za naše građane, a nema ni dobrih bilateralnih međudržavnih odnosa", poručio je predsednik Srbije.

Poštovanje Dejtonskog sporazuma

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je predsedniku Srbije Borisu Tadiću preneo da RS poštuje Dejtonski sporazum i da u zaključcima skupštine RS, koje je poništio visoki međunarodni predstavnik u BiH, nema ničeg antidejtonskog niti antiustavnog.

"Mislim da je ovo poslednji put da visoki predstavnik s određenim legitimitetom povuče takvu odluku. Mi ćemo u RS razgovarati s drugim političkim partnerima o tome na koji način ćemo reagovati putem vlade i Parlamenta i to će se desiti narednih dana", kazao je Dodik u Banjaluci na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsednikom Tadićem.

Premijer RS je rekao da bonska ovlašćenja, koja je visoki međunarodni predstavnik u BiH Valentin Incko upotrebio poništavajući zaključke skupštine RS o efektima prenosa nadležnosti na BiH, pripadaju prošlosti i da ne mogu više da se koriste.

"Upoznao sam predsednika Srbije da se Dejtonski sporazum s naše strane poštuje i to u onoj formi koja podrazumeva poštovanje slova Dejtona, a ne njegovog duha, kako je bilo nametnuto svih prethodnih godina", kazao je Dodik.

Zaključci Skupštine RS

On je rekao da vlada RS smatra da u zaključcima Skupštine RS o efektima prenosa nadležnosti nema ništa antiustavno, niti antidejtonsko.

Dodik je rekao da ga raduje što Srbija kao garant Dejtonskog sporazuma, ostaje privržena tom sporazumu i dogovoru i konsenzusu u okviru BiH po svim pitanjima.

"To je upravo ono što sam čuo i želeo da čujem od predsednika Srbije, koji u potpunosti uvažava teritorijalni integritet i suverenitet i međunarodnu poziciju BiH i da normalizuje odnose ne samo sa RS nego i sa celom BiH", rekao je Dodik.

Uz prisustvo Radmanovića i Radojičića

Sastanku Dodika i Tadića prisustvovali su i predsedavajući Predsedništva BiH Nebojša Radmanović i predsednik Parlamenta RS Igor Radojičić.

"Razgovori su bili neophodni, kako bi pojasnili ova pitanja i naše zajedničko gledište oko međusobnih odnosa i potrebe regionalne i druge stabilnosti potpuno se podudaraju, jer želimo da vidimo region stabilan i želimo da vidimo brzi put ka EU i BiH i Srbije", rekao je Dodik.

Premijer RS je izjavio da je s Tadićem razgovarao u okviru uobičajenih i intenzivnih konsultacija o važnim pitanjima odnosa u skladu sa sporazumom o specijalnim paralelnim vezama između RS i Srbije.

Sastanak je bio posvećen aktuelnim pitanjima međusobne saradnje i opštim globalnim pitanjima, koja se pre svega tiču Dejtonskog mirovnog sporazuma i odnosa u okviru tog sporazuma, dodao je premijer RS.

Dodik je rekao da su odnosi između RS i Srbije dobri i da se ta međusobna saradnja nastavlja na svakom planu, pre svega u privrednom i energetskom sektoru, kako bi ta saradnja bila još bolja i intenzivnija.

Predsednik Vlade RS kazao je da je predsednik RS Rajko Kuzmanović u Moskvi i da će po njegovom povratku biti definisan stav RS u vezi s najnovijom odlukom visokog predstavnika u BiH Valentina Incka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Srbija protiv nametanja rešenja u BiH

Izvor: Blic, 23.Jun.2009, 10:05

„Srbija ne prihvata politiku nametanja rešenja već samo ono što je rezultat dogovora sva tri naroda u Bosni i Hercegovini", poručio je juče u Banjaluci predsednik Srbije Boris Tadić, nakon susreta sa premijerom RS Miloradom Dodikom i predsednikom Narodne skupštine RS Igorom Radoičićem.....Tadić...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.