Svečana akademija povodom Dana Republike Srpske

Izvor: Vostok.rs, 09.Jan.2016, 13:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svečana akademija povodom Dana Republike Srpske

09.01.2016. -

Svečana akademija povodom Dana Republike Srpske počinje u 13:00 časova.

Obeležavanje krsne slave - Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana i Dana Republike Republike Srpske, počelo je svetom arhijerjskom liturgijom, koju je u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci služio Njegova svetost patrijarh srpski Irinej.

Svetoj liturgiji i slavskom obredu prisustvovao je predsednik Republike Srpske, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Milorad Dodik, zvaničnici Republike Srpske, Srbije i brojni vernici.

Svetu liturgiju sa patrijarhom služili su i Njegovo preosveštenstvo, episkop banjalučki Jefrem, episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom uz sasluženje sveštenstva i monaštva SPC.

Njegova svetost, patrijarh srpski gospodin Irinej u prigodnoj besjedi rukovodstvu i narodu Srpske poželio je srećnu i blagoslovenu krsnu slavu Republike Srpske, navodeći da je danas veliki i radostan dan za Srpsku.

Njegovo preosveštenstvo, episkop banjalučki godpodin Jefrem u pozdravnoj besjedi uputio je riječi dobrodošlice poglavaru SPC ističući da je patrijarhov dolazak u RS velika duhovna radost i ohrabrenje za sve ljude koji žive u RS , a posebno na dan kada RS proslavlja svoju krsnu slavu.

Saborni hram i Hrista Spasitelja i porta hrama bili su ispunjeni velikim brojem vernika, koji su došli da molitveno proslave ovaj praznik, i dočekaju poglavara Srpske pravoslavne crkve. Kazali su da je za njih ovaj dan veoma značajan, a posebno za Republiku Srpsku, koja danas proslavlja svoju Krsnu slavu i Dan Republike.

Centralna proslava Dana Republike Srpske i svečana akademija pod nazivom "Zavjet slobodi", biće održani u sportskoj hali "Borik" u Banjaluci, u 13 časova.

Ispred Hrama Hrista Spasitelja, patrijarha Irineja, dočekao je veliki broj vernika.

Kako je najavljeno, predsednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović na Aerodoromu Banjaluka dočekala je delegaciju Vlade Srbije sa premijerom Aleksandrom Vučićem na čelu.

Predsednik RS Milorad Dodik u 15 časova, u Administrativnom centru Vlade RS, organizuje tradicionalne prijeme za predstavnike zakonodavnih, izvršnih i pravosudnih organa i institucija RS, predstavnike RS u zajedničkim institucijama BiH, predstavnike verskih zajednica, zaposlene u oblasti nauke i kulture, privrednike, predstavnike boračkih organizacija, sportiste, studente, nagrađene učenike i medije.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je zadovoljan činjenicom da u Srpskoj postoji konsenzus da se 9. januar i dalje obeležava kao Dan Republike. 

"Poznato je da su srpski predstavnici uputili Predlog zakona o Ustavnom sudu BiH, koji je trebalo davno da bude razmatran. Ako bude odbijen, ponovo će se okupiti politički lideri i mislim da će biti upućen zahtjev da predstavnici iz Srpske u zajedničkim institucijama BiH prestanu sa radom sve do momenta usvajanja tog zakona", rekao je Dodik.

Građani u preko 30 gradova i opština u Republici Srpskoj danas su poslali oko 10.000 razglednica sa porukama visokom predstavniku u BiH Valentinu Incku i Ustavnom sudu BiH. Svi su jednoglasni u poruci da ćemo Srpsku i dalje slaviti.

Povodom Dana Republike u Banjaluci je juče održana i sednica Senata Republike Srpske, položeni su venci na spomenike poginulim borcima u svim gradovima i opštinama Republike Srpske, a dodeljeno je i 20 odlikovanja.

Dan Republike Srpske ove godine obeležava se, nakon što je Ustavni sud BiH donio odluku da je neustavan dio Zakona o praznicima Srpske koji propisuje da se taj praznik proslavlja 9. januara. Zvaničnici Republike Srpske odbacilu su odluku Ustavnog suda, poručivši da će Srpska nastaviti da slavi svoj rođendan.

Srpska je osnovana 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima koja su se ticala opstanka Jugoslavije i nakon što su pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali konstutitivni status.

Položaj i ovlaštenja Republike Srpske potvrđeni su u Dejtonu 1995. godine, kada je ona ustanovljena kao jedan od dva entiteta koji sačinjavaju BiH.

Svim građanima Republike Srpske čestitamo 9. januar, Dan Republike i Krsnu slavu Sveti Stefan.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.