Srbija i RS grade hidroelektrane na Drini

Izvor: RTS, 05.Jul.2009, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija i RS grade hidroelektrane na Drini

Republika Srpska i Srbija gradiće sistem hidroelektrana na Drini, najavio premijer RS Milorad Dodik. Početak izgradnje još uvek nije preciziran. Ekonomska kriza otežavajuća oolnost.

Srbija i Republika Srpska gradiće na Drini od Foče do Bijeljine sistem hidroelektrana, najavio je premijer Republike Srpske Milorad Dodik.

Ipak, Dodik nije mogao da precizira kada će početi realizacija tog projekta.

"Želimo da integrišemo određene funkcije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << elektroenergetskih sistema dve Srbije i Republike Srpske i jedan od tih segmenata integracije je zajednička izgradnja sistema hidroelektrana na Drini", rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, trenutna finansijska kriza može, međutim, da odloži realizaciju tog projekta pošto je potreban i strateški partner.

"S rukovodstvom Srbije sam pre desetak dana razgovarao kako gradnju intenzivirati i saglasni smo da, pored elektroprivreda Srbije i RS, potražimo još jednog partnera koji bi s nama gradio.

Ideja je da mi damo prava, a da taj partner bude dovoljno sposoban da na finansijskom tržištu obezbedi novac za izgradnju, uz određenu podelu vlasništva i deonica", rekao je Dodik.

Zajedno na Drinu

Odluka o tome "kako ići na Drinu" već je doneta - "ide se zajedno", dodao je premijer RS, podsećajući na propali projekat gradnje Buk Bijele koji je zahtevao potapanje dela kanjona Tare.

"Stajali smo zbog Vlade Crne Gore koja je ranije donela odluku da se ne dozvoli potapanje kanjona Tare. U međuvremenu su slali signale da bi to moglo da se promeni zbog teške energetske situacije u samoj Crnoj Gori. Tek pre mesec dana definitivno su rekli da ostaju pri prvobitnoj odluci što nas dovodi u situaciju da možemo da uđemo u projektovanje", rekao je Dodik.

Kako je naglasio, ranije urađeni projekat za Buk Bijelu postao je suvešan jer više nema mogućnosti gradnje te velike hidroelektrane.

"Moramo da pravimo potpuno novi projekat kao da se ništa nije desilo.

U takvim projektima nevidljivi poslovi projektovanja više vremena odnose nego sama gradnja", reako je Dodik.

Drina ima veliki energetski potencijal, a gradnja novog sistema podrazumeva i rekonstrukciju postojećih hidroeletrana Bajina Bašta i Višegrad i njihovo integrisanje u novi sistem.

Dodik je podsetio da RS jedina u regionu ima višak električne energije i naveo da može sačekati sa realizacijom projekta.

Zahvaljujući toj prirodnoj pogodnosti, cena električne energije u RS niža je za 35 odsto nego u Federaciji BiH, a 45 odsto manja nego u Hrvatskoj.

Cena električne energije u Republici Srpskoj iste su za privredu i građane.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.