Šestorka dogovorila sastav Saveta ministara BiH

Izvor: Blic, 28.Dec.2011, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Šestorka" dogovorila sastav Saveta ministara BiH

Lideri šest stranaka Bosne i Hercegovine dogovorili su se danas u Sarajevu o formiranje Saveta ministara, 15 meseci nakon izbora, javili su bosanski mediji. Predsednici SNSD-a Milorad Dodik, SDS-a Mladen Bosić, HDZ-a BiH Dragan Čović, HDZ 1990 Božo Ljubić, SDP Zlatko Lagumdžija i SDA Sulejman Tihić podelili su resore u Savetu ministara.

Prema onom što je rečeno na konferenciji za novinare, predsedavajući >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Saveta ministara biće Hrvat, dok će ministar spoljnih oslova biti Bošnjak, ali nije bilo reči o imenima.

Bošnjacima su pripala Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo sigurnosti, Ministarstvo komunikacija i prometa, Srbi su dobli Ministarstvo finansija i trezora, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i Ministarstvo civilnih poslova, dok su Ministarstvo za ljudska prava i izbeglice i Ministarstvo pravde dobili Hrvati.

Osim o formiranju Saveta ministara, politički dogovor je postignut i u vezi sa zakonom o popisu stanovništva i o sistemu državne pomoći. Kada je reč o budžetu, dogovoreno je da se u naredna dva dana dogovori budžet na nivou izvršenja za 2011. godinu, kako bi se mogla doneti odluka o privremenom finansiranju za prvi kvartal 2012. godine.

Dodik: Niko nije dobio šta je hteo

Predsednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik je izrazio zadovoljstvo što je dogovor postignut bez, kako je rekao, intervencije stranaca. On je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je dogovor postignut bez intervencije međunarodne zajednice i da je plod kompromisa domaćih aktera.

"Niko nije dobio ono šta je hteo. Dobro je što se ovo konačno razrešilo", kazao je Dodik novinarima.

On je naveo da je RS dobila direktorske pozicije u Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) BiH i Regulatornoj agenciji za komunikacije (RAK) kao kompenzaciju za Ministarstvo inostranih poslova BiH.

On je istakao da od tri ministarska mesta dva pripadaju SNSD-u, a jedno SDS-u, te da će ove stranke deliti i direktorske pozicije u SIPA-i i RAK-u.

"Ključni dogovori o zakonima iz evropskog paketa koji će omogućiti aplikaciju za kandidatski status u EU su postignuti, što je najvažnije", istakao je Dodik.

SDS: Fer dogovor

Lider SDS-a Mladen Bosić rekao je da je postignut bazični dogovor u Federaciji BiH, te da RS nije ništa izgubila ustupcima.

"Ovo je fer dogovor za Republiku Srpsku", rekao je Bosić.

Lagumdžija: Odgovarajuća saradnja sa HDZ

Lider SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija ocenio je da je postignuta odgovarajuća saradnja sa HDZ-om.

On je istakao da će jedno zameničko ministarsko mesto iz reda hrvatskog naroda predložiti SDP što će pokazati da ovo nije samo stranka bošnjačkog naroda.

Lagumdžija očekuje da mandatar koji će predložiti HDZ biti poznat sutra oko podne.

Čović: Lagumdžija je predlagao mene za mandatara

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović je najavio da bi već sutra trebalo da budu predložena imena novog predsedavajućeg Saveta ministara. On je istakao da je danas stvoren ambijent, te da bi sutra HDZ mogao da kandiduje Predsedništvu svog kandidata za predsedavajućeg Saveta.

Čović je dodao da je Zlatko Lagumdžija predlagao da on (Čović) bude mandatar za predsedavajućeg Saveta.

U opoziciju

Lider HDZ-a 1990 Božo Ljubić najavio je da će povući potpis sa današnjeg sporazuma o Savetu, ukoliko se u bilateralnim razgovorima tokom narednih dana ne budu usaglasile određene nejasnoće, te da će ta stranka otići u opoziciju.

"Bez obzira na tu činjenicu BiH je dobila novi Savet ministara i otvoren joj je evropski put", rekao je Ljubić.

Tihić: Brisaće se sporni član 48 o popisu

Lider SDA Sulejman Tihić rekao je da će u bošnjačkoj kvoti jedno ministarsko mesto pripasti pripadnicima iz reda ostalih, a jedno Bošnjaku iz Republike Srpske.

"Kod zakona o popisu brisaće se sporni član 48", istakao je Tihić, "a kod zakona o sistemu državne pomoći istaknuto je da zakon koji je usvojio Savet ministara dobra osnova".

On je dodao da je dogovoreno da Savet za državnu pomoć čine tri predstavnika Saveta ministara, po dva predstavnika entiteta i jedan predstavnik Brčko distrikta.

Incko čestitao na dogovoru

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko čestitao je političkim liderima na dogovoru o Savetu ministara, budžetu i zakonima iz "evropskog paketa", te ih pozvao da nastave ovaj pozitivni trend.

Incko je istakao da će se novi Savet u narednim mesecima suočiti sa mnogo značajnih izazova koje mora prevazići da bi BiH krenula napred.

"Posebno, novo rukovodstvo moraće usvojiti globalni fiskalni okvir i budžet BiH koji će osigurati potpuno funkcionisanje institucija BiH i ispunjavanje međunarodnih obaveza BiH", naveo je Incko.

On je dodao da će novo rukovodstvo morati da preduzme hitne mere da bi se promovisao ekonomski rast i stimulisalo zapošljavanje, ispuniti obaveze koje će osigurati napredak u pravcu integracije u EU i završiti sve potrebno da se omogući početak Akcionog plana za članstvo u NATO, saopšteno je iz OHR-a.

Povezane vesti: Dodik: Dogovor koče konceptualne razlike,a ne podela fotelja Dodik i Bosić traže četiri ministarstva za RS Lagumdžija: Moguć dogovor o formiranju Vlade BiH za nedelju dana Dodik nije napustio skup političkih lidera BiH u Italiji Propao sastanak šestorice političkih lidera BiH

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.