Sećanje na Srbe stradale u akciji Bljesak

Izvor: RTS, 01.Maj.2015, 20:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sećanje na Srbe stradale u akciji "Bljesak"

U Gradišci u RS obeležena je dvadeseta godišnjica stradanja Srba u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Bljesak" 1995. godine. Za stradanje Srba niko nije odgovarao, rekao predsednik RS Milorad Dodik.
Prvog maja 1995. godine u pet sati ujutru hrvatske oružane snage napale su Pakrac. Zatečeni na spavanju, oko 15.000 Srba krenulo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je da beži iz Zapadne Slavonije, koja je tada bila pod zaštitom UN, ka granici sa Republikom Srpskom. Na mostu kod Gradiške, civili su gađani iz aviona, tenkova i snajpera. Tamo je bila i Dragana Đukić.

"Svakog dana nosimo sa sobom, a svakog prvog maja se vraćaju kao bumerang te slike dok smo bežali u koloni, dok smo se spasavali. Nažalost, toga dana ja sam izgubila rođenog brata, on je imao 20 godina i ubijen je, otac mi je bio zarobljen", kaže Đukićeva.
Dve decenije kasnije Srbi se sećaju dana kada su proterani iz svojih kuća, a Hrvati slave oslobađanje zemlje od neprijatelja. Predsednik Republike Srpske kaže da nije dobro što za taj zločin, koji ima karakter genocida, do danas nije niko dogovarao.
"Stradanje Srba u prošlom veku, od prvih do poslednjih godina tog veka, ima karakter veka genocida nad Srbima, i to je veoma lako dokazati", rekao je Dodik.
Ukazao je da nijedan stravičan događaj stradanja Srba, od Jasenovca do drugih, nije dobio karakter genocida, te da postoje "aktivni procesi" da se Srbi okarakterišu različitim predznacima zločinačkih i genocidnih aktivnosti. "To je neprihvatljivo", poručio je predsednik Srpske.
Istakao je da "dešavanja u Zapadnoj Slavoniji govore da je proterano više od 100.000 ljudi s tog prostora, a jedan od elemenata genocida jeste masovan i organizovan progon Srba iz Hrvatske i donošenje odluke tadašnjih hrvatskih vlasti da se to učini".
"Nije dobro što niko nije za to odgovarao", rekao je Dodik, istakavši da se u Hrvatskoj godišnjica akcije "Bljesak" slavi kao velika pobeda.
On je poručio da srpski narod želi da na ovim prostorima živi u miru s drugim narodima, ali i da koristi sva zakonska prava.
Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić i Dodik položili su vence na spomen-ploču Srbima iz Zapadne Slavonije koji su stradali tokom hrvatske vojne akcije "Bljesak" u maju 1995. godine.
Vence na spomen-obeležje položili su i zamenik predsednika Odbora Skupštine Srbije za dijasporu Miodrag Linta, predsednik Udruženja Srba proteranih iz Zapadne Slavonije Krsta Žarković, načelnik Opštine Gradiška Zoran Latinović, predstavnici Srpskog narodnog veća i brojnih organizacija i udruženja porodica poginulih i nestalih Srba iz RS i Hrvatske.  

Posle toga, s mosta su u reku Savu spustili vence i cveće, prenosi Beta.
Prethodno je u crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Gradišci služen parastos, kojem je prisustvovao episkop slavonski Jovan.
Pripadnici hrvatskih oružanih snaga su 1. maja 1995. godine počeli vojnu akciju "Bljesak" na području Zapadne Slavonije, koja je bila pod zaštitom UN.
U operaciji "Bljesak" 1. i 2. maja 1995. godine, prema podacima Informaciono-dokumentacionog centra "Veritas", iz Zapadne Slavonije je proterano oko 15.000 Srba, dok je ubijeno ili se vodi kao nestalo 283 Srba, od kojih 55 žena i 11 dece.
Dok se u Gradišci i Beogradu služio parastos i polagali venci stradalima, u Okučanima je, u prisustvu predstavnika hrvatskog državnog vrha, obeležena godišnjica vojno-policijske operacije oslobađanja Zapadne Slavonije

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Insistirati na kažnjavanju zločina nad Srbima

Izvor: Cafe.ba, 02.Maj.2015, 12:29

BEOGRAD - Srpska radikalna stranka /SRS/ upozorila je da ni 20 godina od zločina u hrvatskoj akciji "Bljesak" niko nije odgovarao, te zatražila da srpske vlasti i nadležno tužilaštvo insistiraju na kažnjavanju raznih zločinaca koji su ubijali i protjerivali Srbe...U saopštenju radikala podsjećaju...

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.