Rijaset IZ BIH traži izvinjenje Dodika

Izvor: Vesti-online.com, 13.Jul.2011, 13:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rijaset IZ BIH traži izvinjenje Dodika

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini (IZ BiH) najoštrije je osudila izjavu predsednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika da srpski narod u BiH "ne veruje dobrim namerama muslimana".

IZ BiH je Dodikovu izjavu datu bečkom dnevniku "Standard" ocenila "uznemirujućom i zastrašujućom", navodeći da je ona na tragu uverenja haške osuđenice i bivše predsednice RS Biljane Plavšić iz 1993. godine da su "muslimani genetski kvaran materijal".

U saopštenju IZ BiH >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << dodaje se da sadašnja Dodikova izjava podseća na njegov stav iz 2008. godine da je za RS neprihvatljivo da Srbima "sude muslimani".

"IZ BiH, koja ima obavezu da štiti prava i interese svojih vernika muslimana, izjavu Milorada Dodika smatra šovinističkom, antiislamističkom i islamofobičnom, kojom se sa najvišeg nivoa institucija moći i sistema vlasti podstiče mržnja prema jednoj verskoj grupi", saopštio je Rijaset IZ BiH.

Ističe se i da je "podsticanje mržnje prema više od milijardu muslimana u svetu i odricanje jednoj globalnoj verskoj zajednici da ima dobru nameru, vrhunac rasizma i fašizma".

"Mržnja prema muslimanima, koju u poslednje vreme promoviše Milorad Dodik, dovela je do najvećeg zločina u Evropi nakon Drugog svetskog rata koji su počinile institucije RS, tj. genocida", poručuje se u saopštenju.

Rijaset IZ BIH dodaje i "dok je u celom civilizovanom svetu 11. jula odavana počast žrtvama genocida u Srebrenici i slate poruke osude genocida i dok se čuo krik 'nikad više', Milorad Dodik upravo to vreme i sećanje na taj stravični zločin koristi za podsticanje nove mržnje, nove pokolje i genocide, nastavljajući genocidnu tradiciju svojih prethodnika na čelu RS koji su osuđeni ili im se još sudi u Haškom tribunalu".

IZ BiH je od Dodika zatražila da povuče svoju izjavu datu bečkom "Standardu" od 10. jula, upozoravajući da će u protivnom od međunarodnih vladinih i nevladinih institucija i organizacija zatražiti reakciju na ove "preteće poruke".

"IZ očekuje da će međunarodna zajednica, međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava, evroatlanske institucije, UN i Organizacija islamske konferencije, kao i Dodikovi mentori u Beogradu na vreme prepoznati opasnosti kojima su izloženi bosanski muslimani i da će, na osnovu iskustva genocida kojeg su počinile srpske snage, sprečiti novo stradanje i genocid nad Bošnjacima muslimanima", navodi se u saopštenju IZ BiH.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.