Referendum ne spori teritorijalni integritet BiH

Izvor: Akter, 28.Jul.2015, 22:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Referendum ne spori teritorijalni integritet BiH

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas da cilj referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH nije da se na bilo koji način ospori teritorijalni integritet BiH, već da se ojača Dejtonski mirovni sporazum i njegova rešenja

"Referendum je u potpunosti u skladu sa Dejtonskim sporazumom i drugim važećim propisima", navodi se u pismu koje je predsednik RS Milorad Dodik uputio članovima Predsedništva >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << BiH, ministrima Saveta ministara BiH i poslanicima u oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Pismo je upućeno i predsednicima i premijerima Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, ambasadama i diplomatskim kancelarijama akreditovanim u BiH, međunarodnim organizacijama i kancelarijama međunarodnih organizacija u BiH.

U prilogu pisma dostavljena je analiza pod naslovom "Pravni osnov za planirani referendum Republike Srpske".

Navodeći da je parlament RS 15. jula doneo odluku o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, a da su neki članovi međunarodne zajednice ocenili da je planirani referendum nezakonit, da krši Dejtonski mirovni sporazum i da prevazilazi zakonska ovlašćenja koja Republici Srpskoj daju Ustav BiH i ostali važeći propisi, Dodik je naveo da je referendum u potpunosti u skladu sa Dejtonskim sporazumom i ostalim važećim propisima.

On je naveo da građani Republike Srpske, kao i drugi građani širom Evrope, imaju jasno zakonsko pravo da izraze svoje mišljenje putem mehanizma referendum.

U dodatku pismu Dodik je naveo da Republika Srpska ostaje opredeljena za nastavak strukturisanog dijaloga o pravosuđu sa Evropskom unijom, koji je pokrenut pre nekoliko godina dogovorom lidera Republike Srpske i EU sa ciljem rešavanja ozbiljnih problema u pravosuđu Bosne i Hercegovine.

Dalje tvrdi da je rukovodstvo Republike Srpske upotpunosti opredeljeno za reforme institucija vlasti, kojom bi se učinile efikasnijima i odgovorile na potrebe građana.

"Naša vlada nastaviće da sarađuje sa evropskim i drugim stručnjacima i zalaže se za reforme koje će ojačati našu ekonomiju i proširiti saradnju sa drugim državama u regionu i široj međunarodnoj zajednici", istakao je Dodik.

Obrazlažući pravni osnov donošenja odluke o referendumu, on je naveo da referendum "ima za cilj da se isprave kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH na način koji je u potpunosti usklađen sa njima", dodavši da su državni sud i tužilaštvo nametnuti odlukama visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

Referendum, tvrdi Dodik, daje građanima mogućnost da izraze svoje mišljenje o nametanju i primeni tih zakona.

"Daleko od toga da osporava Dejtonski sporazum, planirani referendum predstavlja priliku da građani Republike Srpske potvrde taj sporazum", istakao je Dodik.

Prema njegovim rečima, referendum je u skladu sa Ustavom BiH i praksama evropskih demokratskih država, a Dejtonski sporazum ne sadrži nijednu odredbu koja bi se mogla tumačiti kao zabrana ili ograničavanje referenduma.

Predsednik RS još je naveo da pored neustavnosti Suda BiH i Tužilaštva BiH, ove pravosudne institucije nisu bile nepristrasne i posvećene vladavini prava, već da su bile pod uticajem Stranke demokratske akcije(SDA) i ignorisale ratne zločine protiv srpskog stanovništva tokom rata u BiH.

"Ratni zločini moraju biti procesuirani i kažnjeni bez obzira na entičku grupu ili političke veze počinilaca i žrtava. Umjesto toga, pravosuđe BiH pokazalo je dosljedan obrazac diskriminacije srpskih žrtava ratnih zločina i sklonost da postupa prema željama bošnjačke SDA. Time se negira ravnopravnost Srba pred zakonom, na koju imaju pravo, i podriva pomirenje", napisao je Dodik.

On je, između ostalog, optužio Sud i Tužilaštvo BiH i da su nezakonito proširili svoju nadležnost nad krivičnim delima za koja su nadležna entitetke pravosudne institucije, dodavši da Sud i Tužilaštvo BiH često koriste optužbe prema entitetskim zakonima kao političko oružje protiv visokopozicioniranih funkcionera.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.