Pretnje ugrozile legalnost izbora

Izvor: Blic, 08.Okt.2008, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pretnje ugrozile legalnost izbora

BANJALUKA - Srpska demokratska stranka pripremila je krivičnu prijavu protiv premijera RS Milorada Dodika zbog zloupotrebe premijerske funkcije u predizbornoj kampanji - potvrdio nam je lider SDS Mladen Bosić. U SDS smatraju da je Dodik „napravio i veliki upitnik nad legalnošću lokalnih izbora” svojim pretnjama da će se posebno tretirati opštine u kojima je pobedio SNSD u odnosu na ostale.



Premijer RS i lider SNSD Milorad Dodik poručio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je i nakon lokalnih izbora da će prioritet Vlade RS biti opštine u kojima je pobedio SNSD, a da se „ostale same snalaze".

„On je svojom kampanjom direktno zloupotrebio funkciju premijera i to ne samo trošenjem materijalnih sredstva i korišćenjem helikoptera Vlade RS u svrhu kampanje, već i verbalnim napadima. Videćemo sa pravnicima ko je nadležan za krivičnu prijavu jer je tu reč i o kršenju Ustava, Krivičnog i Izbornog zakona i zloupotrebe službenog položaja", rekao je Bosić. On kaže da se SDS ne plaši odmazde Vlade u onim opštinama u kojima su osvojili vlast „jer i pre lokalnih izbora, osim laktaškog trougla, opštine u RS nisu imale velike koristi od Vlade RS". „Neprihvatljivo je da Vlada ne daje odobrenje lokalnim zajednicama za kreditna zaduženja za razvoj i na taj način zloupotrebljava vlast. Ovo što sada radi Vlada RS ne samo da će podeliti narod, već i RS", smatra Bosić.

Dodik je, između ostalog, nakon izbornog poraza u Bijeljini, poručio načelniku Mići Mićiću da „sada sam gradi bolnicu u tom gradu".

Međutim, Mićić smatra da je to bila „nervozna reakcija premijera Dodika, jer se odmah i ogradio, rekavši da to govori kao lider stranke".

„Nisam ja započeo izgradnju bolnice jer se to priprema na osnovu ugovora i potpisanog protokola između opštinske uprave i Ministarstva zdravlja. Naša obaveza je infrastruktura, dok ministarstvo raspisuje tender za idejno rešenje i izradu projekta. Ako bismo terali mak na konac, pa opština bi odavno mogla izgraditi zaobilaznicu, kad bi inkasirala novac od putarine. Naopaka politika bi bila da se ponašam u stilu - ako sam izgubio izbore u nekoj mesnoj zajednici, da ih sutra uskratim za rešenje nekog važnog životnog problema", rekao je Mićić.

U dobojskom SDS smatraju da Dodikova retorika ide u pravcu - sve je moje, RS je moja i iz džepa vadim kome šta treba. „Očekujem dobru saradnju sa Vladom RS i da će projekti koje kandidujemo biti odobreni. Od privatizacije ’Telekoma Srpske’ Doboju pripada 50 miliona maraka i poručujemo Vladi RS i premijeru da nećemo odustati ni od jedne marke. Da li će to biti isplaćeno u redovnom postupku ili posredstvom suda neka odluči Vlada RS", poručio je predsednik OO SDS Doboj Branislav Garić.

Novi-stari načelnik Pala Slobodan Savić tvrdi da nije čuo Dodikovu izjavu o zapostavljanju opština u kojima nije pobedio SNSD, ali kaže da će, ako je tačna i ako se obistini, prvi tražiti prijem kod premijera.

„Pitaću ga da li smo mi to manje vredni i da li treba da se povlačimo i puzimo ili je varijanta da svi idemo u SNSD, pa da vidimo da li ćemo imati koristi od toga", rekao je Savić.

I stanovnici Pala kažu da ne mogu da veruju da premijer deli RS ne na istočnu i zapadnu, nego na SNSD i ostale.

Radnik iz Pala Dragan Vuković smatra da su nove podele među političarima štetne i za lokalne zajednice i za samu RS.

Prodavačica Bojana Blagojević smatra da su izjave premijera bile u svrhu predizborne kampanje i postizborne euforije, mada „ne treba zaboraviti ni ranije izjave o Palama koje su se i obistinile". „Tada je Dodik govorio da ćemo mi u Palama, ako ne glasamo za njega, pasti travu. Srećom, nismo još dotle došli, ali očigledno je da neke opštine imaju protekciju, dok su druge zapostavljene, kao recimo, Pale", kaže ona.

Načelnik Ljubinja Vesko Budinčić kaže da ga nimalo ne čudi Dodikova najava „jer ni do sada nije izdvajao novac za opštine u kojima je vladao SDS". „Opština Ljubinje će vlastitim radom napraviti sve što je zacrtala, baš kao i proteklih godina kada su realizovani značajni projekti bez pomoći Vlade RS", kaže Budinčić.

Načelnik Nevesinja Branislav Miković, koji je ponovo osvojio poverenje građana, smatra da se premijer RS mora izdići iznad stranačkih interesa i pažnju posvetiti razvoju čitave RS. Načelnik Prijedora Marko Pavić smatra da su Dodikove izjave „predizborni i stranački marketing" i bez obzira na to očekuje ravnomernu raspodelu sredstava prema veličini opštine i prema programima koji se dostave Vladi RS.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Pretnje ugrozile legalnost izbora

Izvor: Cafe.ba, 08.Okt.2008

BANJALUKA - Srpska demokratska stranka pripremila je krivičnu prijavu protiv premijera RS Milorada Dodika zbog zloupotrebe premijerske funkcije u predizbornoj kampanji - potvrdio nam je lider SDS Mladen Bosić.

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.