Politički lideri BiH o budućnosti zemlje

Izvor: RTS, 30.Okt.2009, 08:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Politički lideri BiH o budućnosti zemlje

Milorad Dodik najavio da bi mogao da se povuče iz pregovora o ustavnoj reformi u BiH. To nije moj poraz, već političara iz Federacije koji neće da razgovaraju bez predstavnika međunarodne zajednice, rekao Dodik.

Premijer RS Milorad Dodik izjavio je da bi mogao da se povuče iz pregovora o ustavnoj reformi u Bosni i Hercegovini, koju predlažu Sjedinjene Američke Države i Evropska unija.

Dodik je prethodno pozvao na sastanak u Banjaluci vodeće >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << političare u zemlji u cilju nastavka dijaloga o pitanjima važnim za funkcionisanje države, ali je većina lidera eksplicitno odbila poziv, navodi se na sajtu RTRS.

"Ovo nije moj poraz", rekao je Dodik.

"To je poraz političara iz Federacije koji žele da razgovaraju samo u prisustvu predstavnika međunarodne zajednice", ocenio je premijer Republike Srpske.

Na sastanak u Banjaluku došli su predsedavajući Saveta ministara BiH Nikola Špirić, predsednik DNS-a Marko Pavić, predstavnik Socijalističke partije Saša Čudić i predsednik stranke Radom za boljitak Jerko Lijanović.

Komentarišući to što se na sastanak nisu odazvali i ostali pozvani lideri partija u BiH, Dodik je rekao da njihov odnos pokazuje lice i naličje stanja u BiH.

"Predstavnici političkih partija koji su odbili da učestvuju na današnjem sastanku domaćih političara, pokazali su veliku neodgovornost, jer su na ovom sastanku trebalo da budu razmatrana veoma važna pitanja", rekao je Dodik.

Dodik je izjavio da je spreman da učestvuje u razgovorima sa ostalim političkim liderima u Bosni i Hercegovini, ali da "butmirski paket" ne može da bude polazna osnova za razgovor.

Predsednik Vlade RS Dodik, koji je predsednik vladajuće Stranke nezavisnih socijaldemokrata u RS je ranije, u razgovoru sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u BiH Čarlsom Inglišem, ponovio opredeljenje Vlade RS za evropske integracije, kao i odlučnost za poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Premijer Dodik je istakao da pitanje entitetskog glasanja u parlamentarnoj skupštini BiH ne može da bude dovedeno u pitanje, ni po koju cenu.

Dodik je ranije izjavio da će prihvatiti samo onaj dijalog unutar BiH, u kojem glavnu reč ne vode stranci i da je u svakom trenutku spreman da se odazove pozivu bošnjačkih političara na razgovore, uveren da je vreme nametanja odluka prošlost.

Podsećamo da su razgovori predstavnika političkih stranaka BiH sa zvaničnicima Evropske unije i SAD, koji su počeli 20. oktobra, prekinuti bez konkretnih rezultata.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.