Opozicija će postupati štetno po RS

Izvor: B92, 12.Nov.2014, 20:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicija će postupati štetno po RS

Postupci opozicionog bloka Saveza za promene sa SDA i DF biće dalekosežno štetni po Republiku Srpsku, izjavio je Milorad Dodik.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je da je potpisivanjem sporazuma Saveza za promene sa SDA i DF završen period institucionalne stabilnosti Srpske.

Dodik je ponovio da će on i novi saziv Vlade Republike Srpske, koju će činiti njegova SNSD, s koalicionim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << partnerima DNS i SP, ostati na pozicijama stabilnosti i jačanja RS.

On je za "Nezavisne novine" rekao da je opozicija RS činom potpisivanja sporazuma pristala da prenese nadležnosti RS na nivo BiH.

"Republika Srpska je pokazala da je najuspešnija kada vodi svoje autentične poslove i brani svoje autentične interese i na nivou RS i BiH. Mnogi su u proteklih osam godina nastojali da to promene, a zastoja je bilo samo u nastojanju da se prenesu nadležnosti na nivo BiH i da se razvlasti RS, što smo mi zaustavili", kazao je Dodik.

Prema njegovim rečima, u sporazumu koji su prošle nedelje potpisali SDA, hrvatski Demokratski front i opozicija Srpske, o formiranju vlasti, ima niz diskutabilnih stvari, kao što je uknjižba vojne imovine, "blanko" prihvatanje nemačko-britanske inicijative (o ubrzanim reformama u EU u zamenu za brže EU integracije)...

Dodik je ponovio da Bakir Izetbegović i SDA već duže vreme sprovode politiku destabilizacije RS i zaključio da je nezakonito to što je opozicija potpisala sporazum, kao i politički štetno i neodrživo za RS.

Lider HDZ Dragan Čović ocenio je da je sarajevski sporazum

deo strategije i priprema za razgovore o formiranju vlasti koji će uslediti, a da su inicijatori ovog sporazuma želeli da pojeftine nečije pozicije.

On je za sarajevsku štampu rekao da će HDZ i dalje insistirati na legitimnosti i legalnosti svih naroda da vlast bude sastavljena od istih stranaka na svim nivoima, i da se gradi "odozdo prema gore", odnosno od entiteta do državnog nivoa.

Reagujući na stavove da bi zbog odbijanja ponude SDA, DF i Saveza za promene da im se pridruži, mogao biti optužen za opstrukciju, Čović je naglasio da će HDZ BiH učiniti sve da u pet kantona napravi vlast, tako da zastoj u formiranju vlasti može praviti samo neko drugi.

"Lider SNSD Milorad Dodik je rekao da će imati mandatara u Republici Srpskoj. Ako to bude tako, onda se bojim da su njima vezane ruke", zaključio je Čović.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.