Obeležena 20-godišnjica stradanja 12 beba (VIDEO)

Izvor: S media, 22.Maj.2012, 20:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležena 20-godišnjica stradanja 12 beba (VIDEO)

Polaganjem cveća na spomenik "12 beba" u centru Banjaluke danas je obeležena 20-godišnjica od stradanja 12 beba s porukom da se taj događaj nikada ne sme zaboraviti.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik tvrdi da je ta tragedija mogla biti sprečena.

U maju 1992. godine u banjalučkom porodilištu umrlo je 12 beba zbog nedostatka kiseonika. Kiseonik nije mogao biti dopremljen >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << kopnenim putem zbog blokade Banjaluke, a ni vazdušnim zbog odluke Saveta bezbjednosti UN o zabrani letenja iznad BiH.

Tragedija u Banjaluci: U padu aviona poginuli instruktori i mladi padobranci (FOTO, VIDEO)

Banjaluka: Pretučena novinarka "Avaza"

Četvorogodišnji dečak preminuo od meningitisa

Dodik je rekao da je smrt 12 banjalučkih beba 1992. godine dokaz da svetski moćnici nikada nisu hteli da razumeju obični, mali svet i njihove živote.

"To je bilo vreme kada je nedostajao razum na svim stranama. Taj veliki svet, u koji smo tada imali poverenja, pokazao se potpuno nehumanim, jer je samo jedan telefonski poziv mogao spasiti ovu decu, time što bi bio odobren let aviona sa kiseonikom", podsetio je Dodik.

On je napomenuo da se isti taj svet nekoliko godina kasnije pojavio bacajući bombe po Srbima i Republici Srpskoj.

"Sudbina 12 beba nije mogla biti rešena ovde, već se o tome odlučivalo u nekim dalekim destinacijama", naglasio je Dodik.

On je povodom 20-godišnjice od smrti 12 banjalučkih beba rekao da se danas obeležava dan koji mora da živi u svima i koji se nikada ne sme zaboraviti.

"Vreme stradanja upozorava da danas moramo očuvati mir i stabilnost, te se posvetiti mladim naraštajima", poručio je Dodik, koji je na spomen obeležje "12 beba" u centru Banjaluke danas položio venac.

(Tanjug)

Foto: Video capture YouTube

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.