Mandatar nove Vlade poznat 1. decembra

Izvor: S media, 03.Nov.2010, 17:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mandatar nove Vlade poznat 1. decembra

Konstitutivna sednica novog saziva Narodne skupštine Republike Srpske (RS) trebalo bi da se održi 15. novembra, a mandatar za sastav nove vlade RS biće poznat 1. decembra.

Ovo je danas novinarima u Banjaluci rekao novoizabrani predsednik RS Milorad Dodik, koji bi na konstitutivnoj sednici parlamenta trebalo da položi zakletvu, kada bi i formalno trebalo da počne njegov predsednički mandat.

Zajedničko delovanje SNSD i SDS

Govoreći o raspodeli >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << funkcija u Savetu ministara BiH, Dodik je kazao da bi od tri ministarska mesta, koji u toj instituciji pripadaju Srbima, SNSD trebalo da pripadnu tri, a SDS jedno ministarsko mesto.

"Ukoliko dobijemo četiri ministarska mesta, a za to postoji mogućnost, spremni smo da to delomo sa SDS u paritetu", kazao je Dodik.

Prema njegovim rečima, SDS je na izborima dobila demokratski legitimitet i može da učestvuje u raspodeli vlasti.

SNSD i SDS o mogućoj koaliciji

Dodik je naveo da se pri imenovanju predsedavajućeg Saveta ministara BiH mora zadržti princip rotacije, ističući da stranke iz RS ne prihvataju da se u budućim ustavnim promenama Savet ministara BiH preimenuje u Vladu BiH.

Po principu rotacije mesto predsedavajućeg Saveta ministara trebalo bi da pripadne Hrvatima.

Dodik za hrvatski entitet

Dodik i lider SDS Mladen Bosić pozdravili su danas odluku Kancelarije visokog predstavnika (OHR) da odustane od provere kandidata za ministre, koji će biti predloženi za novi sastav Saveta ministara BiH.

Dvojica lidera danas nisu odbacili mogućnost koalicije i na nivou RS.

(Beta)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.