Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Avg.2016, 20:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izetbegović negira Čovićeve tvrdnje

Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je danas da nisu tačni navodi hrvatskog člana Predsedništva BiH i lidera HDZ BiH Dragana Čovića da dogovor koji je postigao sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom o mehanizmu koordinacije u pregovorima različitih nivoa vlasti sa EU ignoriše kantone.

"Pozicija kantona nije promenjena, i oni su, u skladu s ranijim rešenjima iz mehanizma koordinacije, jednako zastupljeni u okvirima svojih >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << ustavnih nadležnosti", preneli su Izetbegovićevu izjavu sarajevski mediji.

On je dodao da je s Čovićem imao konsultacije pre jučerašnjeg sastanka s Dodikom u Istočnom Sarajevu, navodeći da su se dogovorili šta je prihvatljivo, a šta ne.

"Stoga me čudi njegova reakcija. Umesto da pozdravi dogovor, on počinje praviti bespotreban problem oko toga", istakao je Izetbegović koji je i lider Stranke demokratske akcije.

On je ocenio da su problemi koje BiH sada rešava na putu evropskih integracija, u dobroj meri proizašli iz činjenice da je Dragan Čović insistirao na predavanju preuranjene i nedozrele aplikacije za članstvo u EU.

"Od tada sam lično mnogo i predano radio da naknadno obezbedimo kredibilitet naše aplikacije. Ispregovarana je adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), postignut je dogovor o mehanizmu koordinacije. Reakcije iz EU pokazuju da smo postigli dobra rešenja", naglasio je Izetbegović.

Hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović uputio je pismo evropskom komesaru za proširenje Johanesu Hanu u kojem je upozorio da dogovori dva konstitutivna naroda u BiH, bez saglasnosti trećeg, ne mogu imati perspektivu.

Čoviću su u dogovoru Dodika i Izetbegovića sporne tačke kojima se eliminiše učestvovanje kantona u mehanizmu koordinacije.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik,   Evropska Unija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.