Islamska zajednica BiH fetvom na Dodika

Izvor: Vesti-online.com, 20.Dec.2011, 01:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Islamska zajednica BiH fetvom na Dodika

Fetva-emin Islamske zajednice Bosne i Hercegovine Enes Ljevaković izdao je fetvu predsedniku Republike Srpske zbog njegove izjave da je BiH na "korak od izgradnje šerijatske države". Ljevaković je pozvao sve muslimanske države da Dodika proglase personom non grata. Dodik ocenio je da saopštenje Islamske zajednice u BiH u kojem ga optužuju da vređa islam, predstavlja isključivo političke stavove koji nemaju veze sa islamom.

Pošto je fetva-emin Ljevaković izdao >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << fetvu Dodik je ocenio da saopštenje Islamske zajednice u BiH u kojem ga optužuju da vređa islam, predstavlja isključivo političke stavove koji nemaju veze sa islamom.

On je rekao da kao političar mora da reaguje na političke stavove koje daje i Islamska zajednica koja bitno određuje politički život u BiH.

"To što oni mene stavljaju na listu odstrela pozivajući radikalni deo muslimanske populacije, motivisano je činjenicom da ne prolazi priča o genocidu u Srebrenici i 'srebrenizaciji' Srba", rekao je Dodik.

On je podsetio da se u februaru organizuju izbori za novog poglavara Islamske zajednice u BiH, i da je u Sarajevu politički najproduktivnije izazvati sukob sa predsednikom RS.

Rijaset Islamske zajednice saopštio je da će predložiti ambasadama muslimanskih zemalja da uskrate gostoprimstvo predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i proglase ga personom non grata.

Rijaset je naveo da Dodik "u kontinuitetu na račun muslimana upućuje šovinističke, rasističke i izjave koje podstiču mržnju i iskrivljuju činjenice". Islamsku zajednicu BiH je uvredila Dodikova izjava da ova verska organizacija od BiH nastoji da napravi "šerijatsku državu", odnosno, kako kaže emin-fetva Ljevaković pogrdna upotreba termina "šerijat".

"Šerijat je moralni zakon muslimana i neodvojivi deo islama, pa je stavljanje ovog termina u neprimeren kontekst kao inkriminirajućeg elementa napad na islam i uvreda za muslimane", kaže se u saopštenju fetva-emina.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.