Dojče vele: Pritisak na Dodika - da, ali bez sankcija

Izvor: B92, 27.Jan.2017, 12:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dojče vele: Pritisak na Dodika - da, ali bez sankcija

Berlin -- U Evropskoj uniji trenutno nema raspoloženja za priključivanje američkim sankcijama protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, piše Dojče vele.

Stiče se utisak, navodi ovaj portal, da u Briselu čekaju sledeće Dodikove poteze, ali i stav nove američke administracije.

Zakulisni pritisak da, ali sankcije ne - tako za sada o predsedniku Republike Srpske Miloradu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Dodiku razmišljaju u Briselu, piše DW.

“Skoro sve članice EU pokazuju zabrinutost zbog aktuelnog razvoja u Republici Srpskoj“, stoji u poverljivom izveštaju sa sastanka Radne grupe za Zapadni Balkan u koji DW imao uvid.

Prema proceni u Briselu, radi se o “veštački indukovanoj krizi, koju je proizveo Dodik. Dodaje se, međutim, da se u BiH ukupno registruje “uznemirujući nacionalistički trend““te da je koalicija na nivou Federacija veoma labilna.

Prošle sedmice je tom radnom telu EU, u kojem predstavnike imaju sve članice i Evropska komisija, izveštaj podneo Metju Fild, šef Političkog odeljenja u kabinetu specijalnog predstavnika EU u BiH.

“Dodik želi da provocira i proizvede krizu, rekao je Fild iza zatvorenih vrata. Upravo zbog toga su primerene jače nejavne reakcije jer bi odgovarajuće javne reakcije mogle da vode eskalaciji“, prenosi se u izveštaju Fildovo viđenje.

Dodaje se da je prva Dodikova reakcija na američke sankcije bila baš kao što se očekivalo: predstavio se kao žrtva.

On očigledno polaže nade u novu američku vladu, ali čini se da sankcije ne mogu tek tako biti poništene.

No za sada očito nema raspoloženja da se Evropska unija tim sankcijama pridruži",piše dalje DW i dodaje da, prema poverljivom papiru do kojeg je redakcija došla, oštrije reakcije prema Dodiku zahtevaju Hrvatska, Češka i Velika Britanija, ali o sankcijama nije bilo reči.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Pritisak na Dodika, bez sankcija"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jan.2017

U Evropskoj uniji trenutno nema raspoloženja za priključivanje američkim sankcijama protiv Milorada Dodika, piše danas Dojče vele i dodaje da se stiče utisak da u Briselu čekaju sledeće Dodikove poteze, ali i stav nove američke administracije...Zakulisni pritisak da, ali sankcije ne – tako...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.