Dodik potvrdio skupštinsku većinu u RS

Izvor: RTS, 14.Nov.2014, 16:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik potvrdio skupštinsku većinu u RS

Predsednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik rekao je da koalicija oko njegove stranke ima potrebnih 42 poslanička mandata, i više od toga, za izbor novog rukovodstva Narodne skupštine RS.

Lider SNSD-a je naveo da pozicija predsednika parlamenta pripada koalicionom partneru te stranke, Demokratskom narodnom savezu (DNS), prenosi Tanjug.

Dodik je napomenuo da je dogovor >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << SNSD sa HDZ, o formiranju vlasti na nivou BiH, dugoročan i da je odluka lidera HDZ Dragana Čovića u tom pogledu jasna.

Još nije saopštio ko će biti predložen za novog predsednika Skupštine RS, koja je zakazana za 24. novembra.

Posle konsultativnog sastanka s predstavnicima koalicionih partnera, DNS i SP, o prvoj skupštinskoj sednici u novom sazivu, Dodik je novinarima u Banjaluci rekao da će nastaviti da "dalje grade dogovore o pitanju vlasti u RS" i da će se na konstitutivnoj sednici Skupštine videti ko ima, a ko nema većinu za formiranje nove vlasti.

Dodik kaže da nije nervozan, posle potpisivanja sporazuma o državnoj vlasti SDA, Demokratskog fronta i opozicije u RS, i da ostaje čvrst dogovor SNSD i HDZ o tom pitanju.

Odgovarajući na pitanja novinara, negirao je da ruska politika ima uticaja na RS, "jer Rusi nisu Srpskoj ispostavili nijedan politički zahtev niti sugestiju da se radi protiv teritorijalnog integriteta BiH". Takođe je odgovorio i da, ukoliko se ukaže prilika, nema ništa protiv sastanka s predsednikom SRS u Srbiji, Vojislavom Šešeljem, prenela je agencija Fena.

Inače, zamenik predsednika SDA Bakir Izetbegović, koji se sastao sa liderom hrvatskog Demokratskog fronta, Željkom Komšićem, rekao je da od lidera HDZ BiH, Dragana Čovića, očekuje fleksibilnost, i da SDA želi zajednički život Bošnjaka i Hrvata u BiH, a ne stvaranje zasebnih škola, televizija, entiteta i izbornih jedinica pod jednim krovom.

Dodik je najavio za sutra sastanak s Čovićem, od koga, kako je rekao, očekuje i potpisivanje okvirnih zaključaka. "Ukoliko bude pristup - ili kako ja želim ili nikako, onda neće ići nikako", rekao je Izetbegović, koji je Dodikovu SNSD označio kao nepoželjnog partnera u formiranju vlasti na nivou BiH.

Zato je i potpisao dokument "Programski principi za delovanje zakonodavne i izvršne vlasti u BiH u mandatnom periodu 2014-2018" sa liderima DF i Saveza za promene, koji je opozicija u RS, i, po Izetbegoviću, spreman je na "tektonske promene".

Do toga je došlo iako su se prethodno tri pobedničke stranke, SDA, HDZ BiH i SNSD Milorada Dodika, načelno dogovorile da formiraju vlast po istom principu na svim nivoima - od entiteta do državnog.

"Potezi opozicije štetni za RS"

Predsednik RS Milorad Dodik ocenio je po potpisivanju sporazuma opozicionog Saveza za promene sa SDA i DF da je završen period institucionalne stabilnosti Srpske i da će postupci tog opozicionog bloka biti dalekosežno politički štetni za Srpsku.

Prema njegovim rečima, opozicija u RS time pristala da prenese nadležnosti Srpske na nivo BiH, a kao diskutabilne stvari iz Sporazuma naveo je, između ostalog, i uknjižbu vojne imovine.

Lider HDZ-a, Dragan Čović, u dosadašnjim izjavama zalagao se da vlast na svim nivoima formiraju pobedničke stranke tri naroda-SDA,HDZ i SNSD.

"Ako stranka Milorada Dodika formira entitetsku vlast, besmisleno je da bude zaobiđena pri formiranju vlasti na nivou BiH", rekao je Čović nedavno.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.