Dodik nagovestio dolazak Putina

Izvor: B92, 18.Sep.2014, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik nagovestio dolazak Putina

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik nagovestio je za B92 da bi predsednik Rusije Vladimir Putin uskoro mogao da dođe na Balkan i u Beograd.

Dodik trenutno boravi u Moskvi, gde se, između ostalog, sreo i s predsednikom Putinom.

"To je bio jedan uspešan i dobar sastanak i predsednik Putin je pokazao značajnu informisanost o stanju u ovoj našoj regiji, poželeo uspeh na izborima i nagovestio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svoj dolazak u region i novi sastanak koji ću sa njim imati veoma brzo", kaže Dodik.

Na pitanje da li je na sastanku s Vladimirom Putinom bilo reči i o Srbiji, Milorad Dodik je rekao:

"Srbija je značajan partner Ruske Federacije i da, naravno da je bilo reči i o Srbiji. Rusija veoma ceni principijelne stavove i ponašanje Srbije oko ove ukupne situacije i u tom pogledu, koliko sam razumeo, planira se određena poseta", rekao je Dodik.

Šta je Vladimir Putin na tom sastanku rekao Miloradu Dodiku pročitajte ovde, u posebnoj vesti.

Milorad Dodik je naveo da je s predsednikom Putinom razgovarao o političkim i ekonomskim temama i saradnji između Republike Srpske i Rusije.

"Prvo sam se zahvalio predsedniku Putinu na podršci koju Rusija principijelno daje Dejtonskom mirovnom sporazumu i onome što u njemu piše, a ne raznim avanturama koje su činili razni visoki predstavnici međunarodne zajednice otimajući nadežnosti od Republike Srpske i stvarajući jednu monstrum državu BiH. Moja zahvalnost je i za postupanje Rusije u Savetu bezbednosti UN gde je Rusija uvek principijelno prenosila naš stav", kaže Dodik.

Što se tiče ekonomskih tema, glavna je bila Južni tok i aktivnosti oko izgradnje tog gasovoda čiji će jedan manji krak završiti i u Republici Srpskoj. Dodik ponavlja da je zadovoljan zbog ugovora između Gasproma i Vlade Republike Srpske o direktnom snabdevanju gasom.

"To je za nas vrlo važno, jer smo došli do toga da uvek gas kupujemo od posrednika, a sada imamo direktnu konekciju i direktnu isporuku. Uspostavili smo partnerski i Južni tok je za nas jedan od najvažnijih projakta jer je predviđeno da se grade i dve elektane na gas što je važno za našu energetsku budućnost", rekao je Milorad Dodik.

On je dodao i da je s predsednikom Rusije razgovarao i o radu rafinerije nafte i ruskim investicijama u rafineriju u Brodu i fabriku ulja u Modriči.

"Sve su to stabilni projekti, izrazili smo potrebu da naša privredna saradnja ojača i konstatovali da je za poslednjih godinu dana za trećinu povećana", kaže Dodik dodajući da je partnerstvo s Rusijom izgrađeno ukupnim naporima Republike Srpske, njegovim ličnim, kao i zalaganjem njegovih saradnika.

"Naši odnosi su na najvišem mogućem nivou od kada postoji Republika Srpska i za našu budućnost je ključni interes da mi sa Rusijom ostanemo u tako dobrim odnosima", istakao je Milorad Dodik.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Dodik nagovestio dolazak Putina u Beograd

Izvor: Akter, 18.Sep.2014

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik nagovestio je za B92 da bi predsednik Rusije Vladimir Putin uskoro mogao da dođe na Balkan i u Beograd.."To je bio jedan uspešan i dobar sastanak i predsednik Putin je pokazao značajnu informisanost o stanju u ovoj našoj regiji, poželo uspeh na izborima...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.