Dodik: Tužio sam sam sebe da bi prekinuo izmišljanje afera

Izvor: Cafe.ba, 02.Nov.2015, 17:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Tužio sam sam sebe da bi prekinuo izmišljanje afera

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da je kao privatno lice, odnosno građanin Republike Srpske, nadležnom tužilaštvu podnio prijavu protiv sebe kao predsjednika Republike na osnovu iznesenih javnih optužbi za navodni kriminal.

Dodik je rekao da je od onih koji su ga optuživali očekivao da podnesu prijavu, ali, pošto se to nije desilo, odlučio je da to uradi lično.

On je naglasio da je to uradio s namjerom da se konačno prestane sa harangom i izmišljanjem >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << afera i da se optužbe prenesu u nadležne institucije.

"U namjeri da ojačam snagu institucija i da optužbe za eventualne zloupotrebe u pogledu zakona lociram tamo gdje im je mjesto - u tužilaštvima i nadležnim institucijama, odlučio sam se na ovakav korak", istakao je Dodik.

On je rekao da očekuje brz rad institucija i dodao da je za svjedoke u prijavi naveo Dragana Čavića, Mladena Bosića, Branislava Borenovića, Vukotu Govedaricu i druge.

Dodik je ocijenio da su svakodnevni personalni napadi dio ranijeg plana, odnosno pokušaja razbijanja koalicije, ali sada preko njenih članica.

Govoreći o formiranju fonda za investicije na nivou BiH iz sredstava Centralne banke, Dodik je naglasio da će Republika Srpska svim institucionalnim i zakonskim sredstvima da se bori protiv toga.

Dodik je rekao da Centralna banka nije ta koja može formirati fond, niti je Savjet ministara BiH vlada i ne može donositi izvršne odluke.

On je naveo da se ponovo počelo sa promocijom Savjeta ministara kao vlade, ali i, što su i ranija iskustva, derogacijom Ustava i podrškom stranaca.

Dodik je naglasio da je pitanje formiranja fonda jedno od onih koja se stalno nameću i prolaze sa stanovišta ignorisanja institucionalne i političke potrebe za institucionalnom i političkom stabilnosti Republike Srpske.

Na konferenciji za novinare nakon sastanka sa koalicionim partnerima - predsjednicima DNS-a Markom Pavićem i SP-a Petrom Đokićem u Banjaluci, Dodik je rekao da koalicija SNSD, DNS i SP želi da doprinesu stabilizaciji političkih prilika, te da Vladi Srpske sugerišu da jednom sedmično poziva na zajednički sastanak članove Savjeta ministara iz Srpske da bi zajedno radili i koordinisali.

On je naglasio da slična praksa postoji u zapadnim zemljama, članicama EU koje imaju službenike u Briselu, te da je BiH još fleksibilnija državna zajednica u kojoj postoji potreba za koordinacijom.

Dodik je ocijenio da je situacija u Republici Srpskoj, sa stanovišta institucionalnog kapaciteta, stabilna i da koalicija nema otvorenih problema koji bi mogli da ugroze jedinstvo vršenja vlasti u institucijama sistema.

Komentarišući mogućnost spajanja opštih i lokalnih izbora 2018. godine, Dodik je rekao da to pitanje nije novo, te da nije problem nijedno rješenje - bilo da se spoje ili ne.

"Kada nas pozovu imaćemo jasan stav, spremni smo za sve varijante. Mi smo oni koji mogu da budu dio odluke, ali o tome ne odlučujemo definitivno", zaključio je Dodik.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na Cafe.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.